Ultima decizie! Școlile nu vor fi închise în localitățile unde va fi instituit, de mâine, Cod Roșu din cauza COVID-19
Știri

Ultima decizie! Școlile nu vor fi închise în localitățile unde va fi instituit, de mâine, Cod Roșu din cauza COVID-19

Sursa foto: lbc.co.uk

Instituțiile de învățământ din toată țara vor activa în continuare conform modelelor selectate, chiar dacă, începând cu 1 octombrie, va fi instituită stare de urgență în sănătate publică în 26 de unităţi administrativ-teritoriale (inclusiv în Chișinău), pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roşu”. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Potrivit Hotărârii nr. 33/2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, ajustarea (înăsprirea/relaxarea) măsurilor de sănătate publică, ce vizează activitatea instituţiilor de învăţământ, va fi coordonată în prealabil cu Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică.

În cazul confirmării diagnosticului COVID-19 la un elev/profesor, toţi elevii din respectiva clasă academică vor fi plasați în autoizolare la domiciliu pentru 14 zile, calculul zilelor fiind efectuat de la ultima zi a contactului cu elevul confirmat „COVID-19 – pozitiv”. Lecțiile vor fi desfășurate în regim online pentru perioada menţionată (14 zile).

Decizia privind autoizolarea profesorilor care au predat în clasa academică respectivă va fi luată de către conducătorul instituţiei de învăţământ, prin coordonare cu medicul epidemiolog teritorial, reieşind din specificul didactic şi riscurile epidemiologice.

Decizia privind plasarea unei instituții de învățământ în carantină va fi luată de către Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică.

Amintim că, începând cu 1 octombrie, va fi instituită stare de urgență în sănătate publică în 26 de unități administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”. Indicatorii pentru stabilirea gradelor de alertă vor fi calculați de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică o dată la 14 zile.

Rămân valabile următoarele măsuri generale de control și combatere a COVID–19:

  • Interzicerea aflării în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane.
  • Respectarea distanței fizice de 1 metru rămâne a fi obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice.
  • Interzicerea aflării persoanelor în vârstă de peste 63 de ani, în afara domiciliului și în spațiile publice, fără necesitate stringentă, cu  excepția: deplasărilor în interes de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfășurată la distanță; deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare; deplasarea pentru asistență medicală, ce nu poate fi amânată; deplasarea pentru alte motive justificate și care nu pot fi amânate.
  • Interzicerea aflării pe terenuri de joc pentru copii, terenuri de sport, parcuri de distracții și zone de agrement.
  • Interzicerea desfășurării activităților, cu prezența spectatorilor, în incinta cinematografelor.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.