Tuberculoza - una dintre cele mai răspândite boli infecțioase. Cum se transmite și cum ne protejăm
Siguranța familiei

Tuberculoza – una dintre cele mai răspândite boli infecțioase. Cum se transmite și cum ne protejăm

Tuberculoza este o boală infecțioasă, provocată de bacilul Koch. Aceasta se transmite pe cale aeriană de la bolnavul cu tuberculoză pulmonară contagioasă. Bolnavul elimină micobacterii ale tuberculozei prin tuse, strănut, vorbire, care, împreună cu aerul inspirat, pătrund în plămânii persoanelor sănătoase şi le infectează.

Datele Ministerului Sănătății arată că tuberculoza a afectat mai puține persoane din țara noastră pe parcursul anului trecut- 3.576 de bolnavi de tuberculoză se aflau la evidența medicilor anul trecut, cu 30 mai puțini comparativ cu 2015.

  • Când şi unde există cele mai mari riscuri de infectare cu tuberculoză?

Ne putem infecta şi îmbolnăvi de tuberculoză, dacă petrecem mai mult timp cu o persoană contagioasă (cel puţin câteva ore), dar, cel mai des, bolnavul contagios poate infecta persoanele pe care le vede zilnic (membrii familiei, colegii de serviciu, prietenii etc.).

A fi infectat nu înseamnă și a fi bolnav. Aproximativ o treime din populaţia lumii este infectată cu tuberculoză. În majoritatea cazurilor, sistemul imunitar blochează dezvoltarea bacteriilor de tuberculoză, acestea devenind inactive, deşi sunt vii şi se menţin în organism în stare de hibernare (incapacitate). Starea de purtător al bacteriilor tuberculoase aflate în hibernare este numită infecţie tuberculoasă latentă, adică persoana este infectată, dar nu dezvoltă boala.

În cazul în care sistemul imunitar nu reuşeşte să blocheze înmulţirea bacteriilor tuberculoase din organism, este determinată apariţia bolii – tuberculoza.

  • Care persoane sunt cele mai vulnerabile?

Sunt cunoscute câteva grupuri de persoane cu risc sporit de îmbolnăvire: nou-născuţii şi copiii cu vârsta de până la 5 ani, care sunt în contact cu bolnavii de tuberculoză, femeile gravide şi lăuzele, persoanele HIV-pozitive, bolnavii cu diabet zaharat, insuficienţă renală, masă corporală subponderală, persoanele care fac abuz de alcool sau substanţe interzise, cele care urmează tratamente cu efect imunosupresiv, trăiesc în locuinţe înguste, suprafeţe mici, umede, reci, condiţiile nefavorabile de muncă şi de stres.

  • Care sunt simptomele bolii?

Semnele de boală încep să apară treptat, prin pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate, astenie permanentă, însoţită de slăbiciune fizică, scăderea capacităţii de lucru intelectual, somnolenţa, transpiraţii nocturne, subfebrilitate, tusea care este la început uscată şi durează mai mult de trei săptămâni. Dacă în această perioadă persoana nu se adresează la medic, apar eliminări muco-purulente, transpiraţii nocturne excesive, febră înaltă, frisoane, dispnee la efort fizic, care nu se ameliorează după tratament cu antibiotice.

Sfaturi pentru a vă proteja de tuberculoză:

– evitaţi pe cât este posibil stresul care slăbeşte sistemul imunitar;

– consumaţi alimente bogate în vitamine, acestea susţin şi protejează imunitatea;

– evitaţi să petreci timp îndelungat alături de bolnavul cu tuberculoză;

– nu fumaţi, nu folosiţi droguri, băuturi alcoolice;

– mergeţi regulat la control dacă sunteţi expuşi riscului.

Nu uitaţi: depistarea precoce a tuberculozei protejează familia şi pe toţi cei din jurul dvs.!

La 24 martie este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei. Şansele de vindecare cresc dacă tratamentul este administrat la timp. Tuberculoza netratată are consecinţe fatale.

Informațiile au fost oferite de Tamara Mînăscurtă, medic epidemiolog, secţia Epidemiologia bolilor aerogene şi prevenibile prin vaccinări, Centrul de Sănătate Publică din mun. Chișinău 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.