Trei vaccinuri au fost anulate! Un nou Program Național de Imunizări, aprobat
ȘtiriUtil pentru părinți

Trei vaccinuri au fost anulate! Un nou Program Național de Imunizări, aprobat

By 27/07/2016 ianuarie 12th, 2022 No Comments

Sursa foto: UNICEF/Dan Guțu

Trei vaccinuri au fost anulate. Asta după ce Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Programul Național de Imunizări pentru anii 2016-2020. 

Astfel, copiii care au vârsta de 7 ani nu vor mai fi revaccinați contra tuberculozei, dat fiind faptul că în ultimii ani nu s-au mai înregistrat cazuri grave de TBC. Vaccinul va fi administrat doar în primele 2-5 zile de la nașterea copilului.

În același timp, a fost anulată revaccinarea împotriva poliomielitei copiilor la vârsta de 15 ani. Ministerul Sănătății susține că, din anul 1993, în țara noastră nu au mai avut loc cazuri de poliomielită. Conform Calendarului vaccinărilor, copiii vor primi 5 doze de vaccin VPI: la 2 luni, 4 luni, 6 luni, 22-24 de luni și la 6-7 ani.

O altă modificare ține de revaccinările contra difteriei și tetanosului pentru adulții de 25 și 35 de ani, care au fost anulate, din motiv că s-a ameliorat situația epidemică privind difteria.

În ceea ce privește vaccinarea fetelor la vârsta de 12 ani contra Papilomavirusului uman, experții au inclus vaccinul în categoria celor opționale contra plată. Fetele vor primi două doze de vaccin cu interval de șase luni între ele.

„Introducerea noului vaccin contra Papilomavirusul uman, în mod obligatoriu, la moment este prematur. Vaccinul respectiv va fi promovat în calitate de vaccin opțional pentru fetițele cu vârsta de 12 ani”, se mai menționează în Programul Național de Imunizări pentru 2016-2020.

În lista vaccinurilor opționale mai intră cel contra hepatitei virale, infecției meningococice, varicelei, tusei convulsive cu component pertusis acelular (în cazul membrilor familiilor și îngrijitorilor bebelușilor).

Vaccinarea împotriva altor boli infecțioase (holera, tularemia, febra tifoidă, bruceloza etc.) va fi efectuată grupelor de populație cu risc sporit de infectare, în funcție de situația epidemiologică. Imunizarea împotriva febrei galbene, encefalitei acariene și pestei va fi aplicată persoanelor care pleacă în regiunile endemice în mod individual, inclusiv contra plată.

Costurile estimative pentru realizarea Programului Național de Imunizări pentru anii 2016-2020 sunt de 235 de milioane de lei, cu 14 milioane de lei finanțare externă, prin OMS și UNICEF.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.