Tratamentul la domiciliu al persoanelor cu COVID-19: Cum sunt monitorizați pacienții și ce preparate administrează
Siguranța familiei

Tratamentul la domiciliu al persoanelor cu COVID-19: Cum sunt monitorizați pacienții și ce preparate administrează

Sursa foto: pbs.twimg.com

Începând cu 10 aprilie curent, pacienții cu forme ușoare de COVID-19, care nu suferă de boli secundare (diabet, maladii cardiovasculare sau oncologice), sunt tratați la domiciliu. În schimb, persoanele cu vârsta de peste 60 de ani sunt, în continuare, internate în spitale, la fel și minorii, gravidele sau persoanele care au maladii asociate.

În total, 135 de persoane au fost diagnosticate clinico-epidemiologic (de către medicul de familie) cu COVID-19. Ulterior, Ministerul Sănătății a decis ca persoanele respective să fie testate în laborator. Ca rezultat, prezența coronavirusului de tip nou s-a adeverit doar în cazul a 84 de persoane, care se tratează acasă. Responsabilii din sănătate susțin că persoanele care au fost testate negativ sunt supravegheate de medicul de familie.

Suntparinte.md a studiat Protocolul clinic standardizat pentru medicii de familie în cazul infecției cu coronavirus de tip nou și vă prezintă în continuare ce presupune supravegherea și tratamentul la domiciliu.

Diagnosticul este stabilit de către medicul de familie

Întreaga discuție între pacient și medicul de familie are loc prin telefon. În baza datelor stării sănătății şi anamnezei epidemiologice, medicul de familie stabilește diagnosticul. Ministerul Sănătății dă asigurări că personalul medical a fost instruit în acest sens.

La anchetarea pacientului sunt luate în considerare vârsta persoanei, data debutului bolii, semnele clinice ale bolii, istoricul de călătorie (data, locul şi perioada), modul de călătorie (avion, autocar, mașina personală, altul), contact cu un caz probabil, deces după caz.

Ce simptome include forma ușoară COVID-19?

Pacienții cu infecție virală necomplicată prezintă următoarele simptome:

Frecvența febrei este între 48% și 98%. Totuși, absența febrei nu exclude prezența COVID-19. Rar, pacienții ar mai putea prezenta diaree, greață și vomă.

Pacienții își vor măsura temperatura de trei ori pe zi

Medicul de familie trebuie să se asigure, mai întâi, că pacientul dispune de condiții corespunzătoare acasă: condiții de izolare, igiena mâinilor, igiena respiratorie, curățarea mediului și siguranța pacientului. Persoana infectată se va autoizola la domiciliu timp de 14 zile de la ultima dată de expunere la risc și își va măsura temperatura de trei ori pe zi. De fiecare dată când va introduce noi cifre în tabelul de monitorizare a sănătății, va anunța medicul.

Pacientul se va afla într-o odaie separată și bine aerisită și va limita la minimum aflarea în spațiul comun. Persoana responsabilă de îngrijirea pacientului va utiliza, obligatoriu, mască și mănuși. Toate suprafețele din baie, toaletă și din încăperea unde se află bolnavul vor fi dezinfectate cel puțin o dată pe zi. Mai întâi va fi folosit, pentru curățare, săpunul sau detergentul obișnuit, apoi, după clătire, va fi aplicat dezinfectantul de uz casnic.

Tratamentul: Soluție salină și gargarisme

Tratamentul antiviral pentru persoanele cu formă ușoară include:

  • Igiena cavității nazale cu soluție salină izotonică sau hipertonică.
  • Gargarisme cu soluții dezinfectante – salină sau bicarbonat de sodiu 2%.
  • În caz de febră ( t≥38,5 C) – Paracetamol.
  • Tratament simptomatic, la necesitate.

Nu sunt recomandate Ibuprofen, Acid ascorbic în doze curative, imunomodulatoare, antibiotice, glucocorticoizi (din motiv că nu au demonstrat eficacitate în tratarea COVID-19).

Dacă apar oricare dintre semnele de agravare progresivă a stării generale, pacientul trebuie să informeze telefonic medicul de familie. Dacă medicul nu este disponibil, pacientul va apela de sine stătător Serviciul 112.

Agravarea progresivă a stării generale include:

  • dificultăți de respirație;
  • febră rezistentă la tratament cu Paracetamol (3 administrări consecutiv, la interval de 6 ore).

Dacă nu vor fi semne şi simptome după 14 zile de supraveghere, pacientul va fi declarat sănătos și nu va mai fi supravegheat de medicul de familie. La necesitate, va primi un certificat medical.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.