Skip to content Skip to footer

Transportăm sau nu copiii în scoică, pe bancheta din față? Ce spune legislația din Republica Moldova

Mulți părinți sunt nevoiți să șofeze și, în același timp, să aibă grijă de nou-născut, care se află într-un dispozitiv de tip scoică. Regulamentul circulației rutiere din Republica Moldova nu permite instalarea dispozitivului auto pe bancheta din față, chiar dacă este deconectat airbagul aferent locului.

Deși unii producători de sisteme de reținere/adaptare dau asigurări că puteți fixa scoica pe bancheta din față, cu condiția să fie deconectat airbagul, trebuie să știți că acest lucru este interzis prin lege. Transportarea copiilor cu vârsta de până la 12 ani este permisă doar pe bancheta din spate a autoturismului, menționează Uliana Catan, specialistă superioară a Secției supraveghere transport a Direcției supraveghere transport șicirculație rutieră, din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare.

Art. 82 al Regulamentului circulației rutiere obligă toți șoferii care au în calitate de pasageri copii cu vârsta de până la 12 ani să-și utileze mașina cu sistem de reținere sau cu alte mijloace de adaptare (pernă specială, scaun de înălțare, care acordă posibilități de aplicare a centurilor de siguranță standard).

Organizația Mondială a Sănătății a stabilit, în urma mai multor studii și „teste de strivire” (crash tests), că locul din mijloc, pe bancheta din spate, este cel mai sigur.

„Airbagul se umflă rapid și poate răni grav copilul. Dacă sistemul de declanșare e dezactivat, consecințele pot fi fatale. Locul din dreapta șoferului este unul extrem de periculos. Nu degeaba, i se spune în popor „locul mortului”. Cei care nu respectă Regulamentul nu numai că vor fi sancționați, dar și își vor expune copiii unui risc major”, mai spune Uliana Catan.

Scoica este destinată copiilor cu o greutate de până la 13 kg, adică aproximativ până la vârsta de 9-10 luni. Aceasta trebuie să fie fixată de centura mașinii sau cu ajutorul unui alt sistem.

Dispozitivul auto trebuie să fie așezat cu spatele la direcția de mers. De ce? Dacă poziționați copilul în direcția de mers, există riscul, în cazul unei frânări, ca sarcina majoră să cadă pe gât, piept și coloana vertebrală. Impactul va fi violent.

Cum să procedați? Uliana Catan vă oferă câteva recomandări: 

  • Formați copilului deprinderea de a sta pe bancheta din spate, timp de o lună-două. Discutați cu el, fiindu-i alături.
  • Fixați de scoică mai multe jucării și oferiți-i copilului cărți adecvate vârstei. Treptat, el va înțelege că locul lui este pe bancheta din spate.
  • Atunci când vă aflați la volan și lăsați copilul singur pe bancheta din spate, mențineți permanent un contact verbal.

Dacă copilul este mai mare (2-3 ani) și nu vrea să stea în scaunul auto/plânge, recurgeți la următoarea metodă: Dragul meu, mașina nu se pornește dacă nu te așezi pe scaun, respectiv nu mergem la bunica. Vezi, și eu îmi pun centura de siguranță”.

Exemplul propriu este important și ar trebui să cultivați ideea că nu vă porniți până toată lumea din mașină nu și-a cuplat centura de siguranță!

Vedeți și:

Între lege și realitate: Scaunele auto pentru copii, obligatorii în taxiurile din Republica Moldova

Centura de siguranță în cazul femeilor însărcinate: Ce recomandă specialiștii

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.