Totul despre infecţia cu noul coronavirus din China: simptome și metode de prevenire
Siguranța familiei

Totul despre infecţia cu noul coronavirus din China: simptome și metode de prevenire

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că noul coronavirus din China (2019-nCoV) s-ar putea răspândi și a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească.

Până în prezent, peste 600 de cazuri au fost confirmate de laborator, majoritatea în China (634 de cazuri), inclusiv cazuri de import în Thailanda (4 cazuri), Japonia (1 caz), Republica Coreea de Sud (1 caz) și Statele Unite ale Americii (1 caz). Totodată, au fost înregistrate oficial 17 decese. 

În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică din țara noastră a inițiat acțiuni de supraveghere și informare împreună cu Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră, pentru a preveni răspândirea acestui virus pe teritoriul Republicii Moldova.

Ce reprezintă coronavirusurile?

Sunt o familie numeroasă de virusuri care provoacă boli, de la răceală comună la boli mai severe, cum ar fi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS-CoV). Noul coronavirus (2019-nCoV) este o tulpină nouă care nu a fost identificată anterior la om. Coronavirusurile sunt infecții zoonotice, ceea ce înseamnă că pot fi transmise între animale și oameni.

La 31 decembrie, 2019, un cluster de pneumonii de etiologie necunoscută a fost raportat în Wuhan City, provincia Hubei din China. La 9 ianuarie, autoritățile chineze au raportat în mass-media că a fost identificat un nou tip de coronavirus, diferit de orice alte coronavirusuri umane descoperite până acum.

Printre simptomele frecvente ale infecției cu noua tulpină de coronavirus se numără:

  • febră ridicată;
  • tuse;
  • dificultăți de respirație.

În cazuri mai severe, infecția poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar deces.

Pentru a reduce riscul de transmitere a infecțiilor respiratorii acute în timpul deplasării în/din zonele afectate, Organizația Mondială a Sănătății recomandă următoarele: 

  • evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
  • spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceștia;
  • evitarea contactului strâns cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice;
  • respectarea etichetei tusei (mențineți distanța, acoperiți gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).

De asemenea, evitați consumul de produse alimentare crude sau insuficient pregătite. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie să fie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată, conform bunelor practici de siguranță a alimentelor.

În cazul simptomelor care sugerează prezența unei boli respiratorii înainte, în timpul călătoriei sau după, călătorii sunt încurajați să solicite asistență medicală și să informeze lucrătorii medicali despre istoricul călătoriei. 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.