Skip to content Skip to footer

Tot ce trebuie să știi despre scaunele auto pentru copii, de la expertul elvețian Daniel Ballman

Accidentele rutiere reprezintă una dintre cele patru cauze principale de deces al copiilor cu vârsta de 5-17 ani. La fiecare opt minute, în lume, un copil devine victima unui accident rutier. Sistemele de reținere pentru copii reduc cu 80% riscul decesului copilului într-un accident rutier.

Daniel Ballman, expert Touring Club Switzerland (TCS), explică pentru adulți cum să alegem corect scaunul auto și care sunt regulile pe care să le ținem minte.

Touring Club Switzerland (TCS) este principala organizație din Elveția care activează în domeniul asistenței auto. Instituția a testat, pentru prima dată, scaunele auto pentru copii în 1968. Până în prezent, peste 600 de modele de scaune pentru copii au fost supuse testărilor.

Copiii sunt participanți involuntari la trafic, respectiv părinților le revine responsabilitatea pentru siguranța celor mici. Important! Chiar dacă vă deplasați cu viteză mică și pe distanțe scurte, nu țineți copilul în brațe. Micuțul va fi smuls din brațele dvs. de forța coliziunii.

În Elveția, în 1980, au fost înregistrate 19 decese și 695 de vătămări corporale în rândul copiilor. Scăderea numărului de vătămări corporale în 2016, datorită scaunelor auto, este evidentă: 3 decese și 329 de vătămări corporale, chiar dacă numărul autovehiculelor s-a dublat (4,5 milioane).

(sistemul „Isofix”)

„Isofix” și „Latch” sunt cele mai eficiente sisteme pentru fixarea scaunului auto pentru copii. Consecințele fixării incorecte pot fi la fel de grave ca transportarea copilului fără un dispozitiv special.

(Sistemul „Latch”) 

Sistemul „Latch” utilizează două dispozitive de prindere (inferior și superior). Sistemele de fixare „Latch” sunt standard pentru toate automobilele produse în anul 2003 și mai devreme. Pentru copiii cu o greutate mai mare de 15 kg, sistemul „Latch” este folosit ca un dispozitiv suplimentar de susținere pentru centurile de siguranță ale automobilului.

Sistemul „Isofix” utilizează trei dispozitive de prindere (două – ca în cazul sistemului „Latch” și al treilea – situat în partea superioară sau în spatele dispozitivului de sprijin). Brațele metalice sunt ascunse între șezutul banchetei din spate și spătarul acesteia. Odată ce brațele au fost cuplate de scaunul auto al sistemului de prindere al mașinii, cel din urmă nu mai poate fi detașat decât prin deblocarea sistemului.

Pentru copiii cu o greutate mai mare de 15 kg, sistemul „Isofix” este utilizat ca dispozitiv adăugător de susținere pentru centurile de siguranță ale automobilului.

De ce scaunul auto al bebelușului de până la 15 luni trebuie să fie poziționat în sens invers sensului de mers?

Greutatea capului copilului constituie 1/3 din greutatea corpului, spre deosebire de cea a adultului – doar 1/14 din greutate. Scaunul auto poziționat în sens invers direcției de mers protejează capul și gâtul (mușchii cervicali ai copilului nu sunt într-atât de dezvoltați, de aceea capul trebuie să fie permanent susținut). Cavitatea craniană are între 22 și 30 de oase (copil, respectiv adult). Aceste oase se unesc după un timp de la naștere. Osificarea cavității craniene are loc în primii trei ani de viață.

Poziționați scaunul auto cu fața spre direcția de mers atunci când copilul are mai mult de 15 luni (de la 13 kg), pentru a proteja spatele și organele interne! 

„Scoicile” sau coșulețele sunt destinate nou-născuților și bebelușilor cu greutatea de până la 13 kg.

Acest tip de scaun auto este recomandat în primele luni de viață, întrucât protejează mai bine coloana vertebrală a micuților. Trebuie poziționat cu spatele spre direcția de mers.

Sistemul de tip „Isofix” permite părinților să monteze scoica în câteva secunde, după care să o scoată, fără a dezinstala baza.

Important! Fixați centura de siguranță după scoică și blocați centura. Verificați dacă nu sunt răsucite curelele centurii. Strângeți bine centura, astfel încât copilul să nu se deplaseze în față și în spate, ceea ce poate duce la leziuni ale capului și gâtului. 

Este obligatoriu să citiți manualul de utilizare și instalare, pentru a afla toate informațiile despre instalarea corectă, reglaje, întreținere și curățare. 

Cum puteți preveni utilizarea incorectă a scoicilor?

  • Respectați orientarea sistemului de reglaj al scaunului.
  • Instalați scaunul pentru copii doar pe bancheta din spate.
  • Nu utilizați prematur un scaun pentru copii dintr-o categorie mai mare, adică până când copilul nu ajunge să cântărească 13 kg sau până când dimensiunile capului nu depășesc dimensiunile port-bebe-ului.

Atunci când doriți să instalați scaunul auto pentru copil (de orice tip), deconectați airbagul pasager. Acesta poate lovi copilul și-i poate provoca traumatisme. După ce scoateți scaunul auto, conectați airbagul.

Acest tip de scaun auto trebuie să fie poziționat cu fața spre direcția de mers. Este conceput pentru copiii cu greutatea între 9 și 18 kg (copiii de 1-4 ani). Are centuri de siguranță integrate, ceea ce sporește gradul de protecție a copilului în cazul unui impact.

Scaunul auto poate fi cumpărat împreună cu sistemul „Isofix”. Asigurați-vă că dispozitivul se potrivește perfect corpului copilului și că protectorii sunt poziționați corect: aceștia nu trebuie să apese corpul copilului, curelele de sus trebuie să fie la aceeași înălțime sau puțin mai jos de nivelul umerilor, curelele de la talie trebuie să fie poziționate cât mai jos și mai aproape de genunchi.

Centurile trebuie să fie strânse corect. Dacă vor fi lăsate largi, nu vor oferi protecție în caz de accident.

Scaunul booster cu spătar este recomandat copiilor cu greutatea între 15 și 36 kg. Nu are centuri integrate. Pentru a proteja copilul și pentru a-l susține, folosiți centura de siguranță pentru adulți, care se fixează peste scaunul de mașină și copil.

Centura de siguranță trebuie să treacă prin punctul de ancorare superior al spătarului și deasupra umărului, fără a atinge zona gâtului sau sub axilă.

Banda orizontală trebuie să fie fixată în jurul bazinului, nu al abdomenului. Există și scaun booster fără spătar (pernă de înălțare) – recomandat copiilor cu greutatea între 25 și 36 kg. Nu are centuri integrate și spătar. Utilizați centura de siguranță a mașinii, care se fixează peste scaun și copil.

Când copiii sunt pregătiți să folosească centura de siguranță pentru adulți?

1) sunt destul de înalți pentru a sta pe scaunul mașinii într-o poziție corectă; 2) își pot rezema spatele de bancheta mașinii; 3) își pot poziționa genunchii într-o poziție firească, naturală, peste scaunul mașinii; 4) pot sta cu toată talpa piciorului pe podeaua vehiculului; 5) partea de sus a centurii de siguranță trece peste umăr, nicidecum peste gât sau față, deoarece persistă riscul de asfixiere.

Fiecare scaun auto trebuie să fie certificat conform Reglementării Europene CEE-R44 pentru siguranța dispozitivelor de reținere a copiilor în automobile. Emblema corespunzătoare normelor europene și numărul de autorizare sunt înscrise pe marcajul oranj din spatele scaunului.

Ce înseamnă Reglementarea Europeană CEE-R44? Scaunul auto este recunoscut în toate țările din Uniunea Europeană și a trecut testul de coliziune la viteza de 50 km/h.

În noul Regulament CEE-R129 este instituit un nou test obligatoriu de coliziune din partea laterală. În prezent există un număr mic de produse pe piață care au obținut aprobarea conform noului regulament. Produsele care corespund regulamentului „vechi” CEE-R44 pot fi utilizate în continuare.

Cum procedați atunci când copilul e îmbrăcat în haine groase?

  1. Scoateți-i scurta înainte de a-l așeza pe scaunul auto, cuplați centurile de siguranță, astfel încât centuriile să fie fixate pe corp, apoi înveliți copilul cu o pătură sau puneți-i deasupra scurta. Dacă veți cupla centurile deasupra hainelor groase, acestea nu vor fi fixate bine pe corp și vor luneca în cazul unei frânări bruște.
  2. Descheiați fermoarul, cuplați centura pe corpul copilului, apoi încheiați fermoarul.

La începutul anului 2017, Automobil Club din Moldova, în parteneriat cu Inspectoratul Național de Patrulare, a lansat proiectul „Transportă copilul tău în siguranță!“, scopul căruia este creșterea gradului de conștientizare cu privire la problema siguranței copiilor în mașină în rândul cetățenilor și autorităților publice, precum și promovarea utilizării sistemelor de reținere și adaptare pentru copii. 

Fotografiile au fost realizate de Gabriel Encev

Citește și:

(Infografic) Siguranța copilului în mașină: scaunul auto salvează vieți

Centura de siguranță în cazul femeilor însărcinate: Ce recomandă specialiștii

Transportăm sau nu copiii în scoică, pe bancheta din față? Ce spune legislația din Republica Moldova

Încetați să vă mai puneți în pericol copiii atunci când se află în mașină!

Între lege și realitate: Scaunele auto pentru copii, obligatorii în taxiurile din Republica Moldova

Greșeala pe care o fac mulți părinți atunci când transportă copiii pe bancheta din spate

„Fiica mai mare își ținea în brațe sora, eu – pe ceilalți doi copii”. De azi, poți dona altor familii scaune auto pentru copii 

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.