TOP 15 întrebări despre alăptare. Află răspunsurile de la consultantele Olga Gutium și Alina Șmurun și neonatologul Alexandru Magulceac
Bebeluș

TOP 15 întrebări despre alăptare. Află răspunsurile de la consultantele Olga Gutium și Alina Șmurun și neonatologul Alexandru Magulceac

By 17/08/2018 august 2nd, 2021 No Comments

Sursa foto: Suntparinte.md

Laptele matern oferă copilului toate elementele nutritive necesare pentru o dezvoltare sănătoasă și, în același timp, conține anticorpi care protejează copilul de unele boli. Mai mult, alăptarea întărește relația dintre mamă și bebeluș. În plus, dacă o mamă alăptează, riscul de cancer la sân scade cu 2%. 

Suntparinte.md a selectat 15 întrebări adresate de mame (practic cele mai întâlnite) în cadrul live-streamului informativ despre alăptare și beneficiile pentru copii și mămici, organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în colaborare cu proiectul „Mămica Alăptează”, Institutul Mamei și Copilului, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF.

Răspunsurile au fost oferite de: Alexandru Magulceac – medic neonatolog, șef Secție nou-născuți, Institutul Mamei și Copilului; Alina Șmurun și Olga Gutium – consultante superioare în alăptare și cofondatoare „Mămica Alăptează”.

1. Am născut ieri și nu am lapte. Cu ce pot hrăni copilul?

Alexandru Magulceac: Dacă ați născut ieri, nu veți avea lapte. În săptămânile 34-36, sânii secretă colostru (primul lapte secretat de glandele mamare). În primele zile de viață, copilul nu are nevoie de mult lapte și nici de hrană suplimentară. Colostrul este suficient pentru nou-născut. Laptele matern va fi secretat peste 2-3 zile.

2. Dacă bebelușul e hrănit cu biberonul în primele zile-săptămâni de viață, pentru că nu are puterea să sugă sânul, e posibil să alăptez la sân ulterior?

Olga Gutium: Este posibil, doar că mama va avea nevoie de timp pentru a învăța copilul să sugă pieptul și refuza biberonul. Apelați la consultanți în alăptare/persoane cu experiență. Există o mare diferență între suptul biberonului și cel al sânului. Biberonul imită numai mamelonul (sfârcul). Copilul suge sânul împreună cu areola. E vorba de o altă mișcare a mușchilor, de aceea copilul adesea este confuz.

În cazul suzetei e la fel. Este schimbat modul de a suge. Nu este stimulată adecvat glanda mamară, respectiv lactația poate scădea, copilul nu primește laptele necesar și refuză sânul.

3. Dacă nou-născutul doarme mai mult de 4-5 ore, trebuie să-l trezim?

Alexandru Magulceac: Nu, propuneți-i sânul în timpul somnului. Dacă va dori, îl va suge. După naștere, copilul are o stare de oboseală, simte nevoia să se refacă. În primele zile, este mai important pentru mamă – organismul primește informația că s-a terminat sarcina și trebuie să se înceapă starea postsarcină.

4. Care alimente stimulează lactația și ce excludem în timpul alăptării?

Olga Gutium: Lactația este stimulată numai prin alăptare, dacă copilul e atașat corect la sân și mama alăptează la cerere. Nu există o listă de produse care stimulează lactația. Este un mit faptul că nucile și mierea stimulează. Din contra, ele au potențial alergen. Lichidele fierbinți stimulează reflexul de oxitocină, hormonul responsabil de fluxul de lapte din sân.

Alina Șmurun: Dacă copilul este agitat după ce mama mănâncă un anumit produs, atunci excludeți acel produs; înseamnă că bebelușul nu-l tolerează. Regula este valabilă dacă observați această reacție de mai multe ori la același produs.

Alexandru Magulceac: Ciocolata nu este alergen, ci unul dintre cele mai bune produse. O ciocolată calitativă elimină serotonina – substanța responsabilă de fericire.

5. Cum tratăm fisurile mameloanelor? Putem alăpta în această perioadă? 

Alina Șmurun: Fisurile și rănile sunt cauzate de atașarea incorectă la sân. În primul rând, corectați atașarea copilului la sân. Dacă aveți o infecție, adresați-vă la medic. Alăptarea este posibilă dacă tratamentul este compatibil cu alăptarea. Totuși, sunt cazuri când mama atașează corect copilul la sân și totuși are fisuri. În cazul dat, putem presupune că copilul are frenul lingual scurt. Adresați-vă la chirurg sau la stomatolog.

6. Bebelușul cere permanent lapte. Pauzele dintre alăptări nu sunt mai mari de o oră.

Alexandru Magulceac: E o situație normală. După nouă luni, copilul este detașat de mamă și alăptarea este o siguranță pentru el. Ar putea să nu fie flămând, ci doar nu vrea să rămână singur.

7. Cum procedăm când sfârcul lipsește? 

Alina Șmurun: Alăptarea nu e imposibilă. E nevoie de mai mult timp pentru adaptare și pentru învățarea copilului cum să sugă. Apelați la experți în alăptare pentru a vă ajuta.

Alexandru Magulceac: Puteți aplica suporturi necesare care să asigure confort atât pentru copil, cât și pentru mamă.

8. Pro sau contra pompelor de stoarcere a laptelui, îndeosebi cele electrice?

Olga Gutium: Depinde de situație. Dacă mama merge la serviciu și are nevoie să stoarcă sânul, pompele sunt binevenite. Dacă ea are posibilitatea de a alăpta copilul, nu e nevoie.

Alina Șmurun: În cazul în care are loc angorjarea (umflarea) sânilor, mai bine stoarceți-i manual, însă doar după ce ați consultat un specialist. Dacă utilizați storcător, edemul de pe sfârc și areolă devine mai mare și există riscul să nu mai puteți alăpta. Dacă aveți răni, storcătorul nu e binevenit.

9. Cum alăptăm copilul care are nevoie de îngrijiri speciale? 

Alexandru Magulceac: Copiii cu greutate mică, cei aflați în terapie intensivă etc. trebuie să mențină contactul cu mama. Cel mai des este folosită metoda Kangaroo. Ce înseamnă? Copilul se află în poziție verticală în brațele mamei, cu burtica lipită de pieptul dezgolit al mamei. Pe sânul mamei este aplicată o sondă, după care mamelonul este introdus în gurița copilului.

E demonstrat faptul că e una dintre cele mai eficiente metode de a îngriji copilul. E o metodă de a calma mama, de a vedea ce se petrece cu copilul, cum reacționează nou-născutul etc.

10. Îi oferim apă nou-născutului în perioada de caniculă?

Olga Gutium: Dacă copilul e alăptat la cerere, până la șase luni este suficient laptele matern. Alte lichide sunt oferite (de exemplu, dacă copilul e deshidratat) numai cu permisiunea medicului. Laptele matern conține circa 90% apă.

11. Cum aplicăm corect copilul la sân?

Alina Șmurun: Copilul nu trebuie să fie ținut cu burtica în sus și cu capul pe o parte. Îndreptați copilul cât mai aproape de sân, în timp ce spatele și capul formează o linie dreaptă. Nu apropiați sânul de copil, dar copilul de sân. Bărbia și obrajii bebelușului trebuie să atingă sânul, la fel și vârful nasului. Atenție! Nu afundați nasul în sân, pentru că puteți provoca asfixierea copilului. Alăptarea nu trebuie să fie dureroasă. Durerea înseamnă că procesul nu decurge corect.

12. Cum procedăm când copilul se îneacă? 

Alexandru Magulceac: Cel mai răspândit mit este că bebelușul trebuie să fie ridicat și scuturat. Greșit! Astfel, tot ce este în guriță se duce în arborele pulmonar. Întoarceți copilul cu fața-n jos și curățați-i gura.

13. Stoarcem sânul după alăptare?

Olga Gutium: Dacă copilul e alăptat la cerere, se formează un anumit volum de lapte pentru copil. Dacă stoarceți sânul după fiecare alăptare, va crește cantitatea laptelui. Când puteți stoarce? Când apare lactostaza (blocarea canalelor mamare), când trebuie să plecați și îi lăsați copilului lapte.

14. Un sân e mai productiv, al doilea – nu. Ce facem? 

Olga Gutium: Asta înseamnă că copilul a fost atașat mai bine la un anumit sân sau a fost alăptat mai des anume din acel sân. Pentru început, alăptați mai des cu sânul mai puțin productiv, mai ales în timpul nopții. Formula corectă este alăptarea din ambii sâni.

15. Stomatologul mi-a spus că nu-mi pot trata dinții, din cauză că alăptez. E adevărat? 

Olga Gutium: Dinții trebuie să fie tratați, chiar dacă alăptați, pentru că e vorba de o infecție în gură. Medicii injectează anestezic local, care nu afectează nicidecum alăptarea. Este valabil și pentru radiografia cavității bucale.

Vedeți și:

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.