Toate școlile și grădinițele din țară vor fi închise, după primul caz de transmitere locală a COVID-19
Știri

Toate școlile și grădinițele din țară vor fi închise, după primul caz de transmitere locală a COVID-19

Sursa foto: nytimes.com

Grădinițele și școlile din Republica Moldova vor fi închise doar atunci când va fi înregistrat un caz de transmitere locală a Coronavirusului de tip nou, în contextul în care singurul caz de infecție prin COVID-19, din țara noastră, este unul de import. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele țării, Igor Dodon, după întrevederea cu responsabilii de la Guvern și Parlament. 

„Conform practicilor și recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, acest lucru poate fi și este recomandabil doar în cazul când virusul se transmite pe interior. Noi nu avem cazuri de transmitere a virusului pe interior. Noi avem un singur caz la intrare, care a fost urgent depistat și persoanele au fost plasate în carantină. La primul caz de transmitere prin interior, evident, vom sista activitatea școlilor și a grădinițelor”, a menționat Igor Dodon.

Totodată, persoanele care vor veni în Moldova din zonele afectate și nu vor completa corect fișele epidemiologice sau nu vor răspunde la solicitările autorităților ar putea fi amendate sau chiar trase la răspundere penală.

Menționăm că, pe data de 7 martie, a fost confirmat primul caz de infectare prin Coronavirus de tip nou în Republica Moldova. Este vorba despre o femeie de 48 de ani, care a revenit din Italia. Pacienta este internată la Spitalul Clinic Republican, unde primește tratamentul corespunzător. Aceasta suferă de mai multe boli cronice: diabet zaharat, supraponderabilitate de gradul 2 și hipertensiune.

Astăzi, directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, a anunțat că starea de sănătate a pacientei înregistrează o dinamică pozitivă. Femeia se află în Secția terapie intensivă și nu se află în contact cu alți pacienți. Doar două asistente medicale și un medic au acces la ea.

La momentul actual, în teritoriu, au fost transmise peste 10 000 de fișe epidemiologice. Sub monitorizarea medicilor de familie se află peste 5 mii de persoane. Concediu medical a fost acordat până la moment pentru 50 de persoane, care sunt încadrate în câmpul muncii. În ultimele 24 de ore, pe teritoriul țării au intrat 22 444 de persoane, dintre care 401 persoane sunt revenite din Italia.

Pentru a reduce riscul infecției, respectați următoarele reguli: 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.