Skip to content Skip to footer

Toamna – anotimpul virozelor. Ce trebuie să faci ca să creşti imunitatea copilului

Sezonul rece aduce cu sine o mulţime de virusuri care declanşează răceală, gripă și alte infecții respiratorii. Pentru a face faţă acestor provocări, atât adulţii, cât şi copiii au nevoie de remedii care să le întărească sistemul imunitar. 

12919711_1340816859281647_422557932820576197_nsuntparinte.md a discutat cu medicul pediatru Ala Jivalcovschi de la Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coţaga” şi vă prezintă câteva sfaturi cum să creşteţi imunitatea copilului:

Este necesar să fie asigurat un mediu înconjurător corespunzător şi o alimentaţie adecvată vârstei, bogată în vitamine (legume, fructe, produse lactate etc.), microelemente.

Copiii nou-născuţi nu trebuie să se afle într-o încăpere supraîncălzită. Temperatura din încăpere nu trebuie să depăşească 22-24°C. De exemplu, în Germania, pentru copiii născuţi prematur se recomandă ca temperatura în cameră să fie de 18-20°C.

Alăptați copilul în primul an de viaţă! Astfel, el primeşte anticorpi, imunoglobuline, produse nutritive pentru o creştere corespunzătoare vârstei. De la 6 luni, în alimentaţie trebuie introdusă diversificarea: piure de legume, terci, apoi carnea, peştele etc.

Este greșit să îmbrăcați copilul prea gros! În încăpere şi afară îmbrăcați bebeluşul diferit, în funcţie de temperatură. Copilul trebuie să fie îmbrăcat la fel ca mama, astfel încât să nu se supraîncălzească.

De asemenea, este foarte importantă călirea copilului. Un mod eficient de călire este să lăsaţi copilul să meargă desculţ prin rouă.

O simplă viroză nu înseamnă imunitate scăzută

Dacă un copil merge la grădiniţă şi face viroză, nu înseamnă că el are imunitate scăzută. Din contra, el îşi dezvoltă sistemul imunitar pentru tot parcursul vieţii. Copilul se întâlneşte cu microbul – un agent patogen – şi astfel îşi creează anticorpi. Până la vârsta de 7 ani, copilul poate să dezvolte până la 100 de episoade de viroze, cu condiţia că acestea sunt de scurtă durată, nu necesită tratament antibacterian şi nu evoluează în pneumonii.

Cel mai des, o primă cauză pentru o simplă febră sunt infecţiile virale care nu necesită tratament antibacterian. În cazul infecțiilor acute virale ușoare nu este recomandată administrarea antibioticelor. Motivul este evident: în momentul în care copilul va avea o infecţie bacteriană severă, organismul nu va mai reacționa corespunzător la antibioticele administrate.

Sursa foto: youbrand.net

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.