Tinerii din Moldova cântă Imnul Europei, împreună cu 140 de muzicieni din întreaga lume
Știri

Tinerii din Moldova cântă Imnul Europei, împreună cu 140 de muzicieni din întreaga lume

Sursa foto: Captură YouTube

13 adolescenți din Moldova, membri ai corului incluziv „La La Play Voices”, au participat într-un proiect global care a reunit 140 de muzicieni din toată lumea, sub egida rețelei globale de orchestre „Better Together”. În perioada de autoizolare din cauza pandemiei de COVID-19, muzicieni din 30 de țări ale lumii au înregistrat „Oda Bucuriei” de Beethoven, care este și imnul Uniunii Europene.

Inițiatorul proiectului este dirijorul român Gabriel Bebeșelea. Maestrul spune că acest proiect are rolul de a aduce împreună tineri muzicieni de pe toate continentele și de a demonstra un scop comun – solidaritatea și unitatea:

„Mă bucur foarte mult că proiectul „La La Play Voices” al Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei participă la acest mesaj comun de solidaritate prin muzică, astfel tinerii din Moldova au șansa să se întâlnească pe scena virtuală cu tineri muzicieni de pe toate continentele”.

La rândul său, Andriano Marian, dirijorul „Moldovan National Youth Orchestra”, mulțumește inițiatorilor proiectului „pentru reușită și pentru faptul că au inclus 13 copii din proiectul „La La Play Voices”, oferind copiilor Moldovei o voce”.

Cine sunt participanții din Republica Moldova:

 • Ina Golovatenco, 17 ani, Giurgiulești, Cahul: „Sunt din raionul Cahul și mă simt mândră să reprezint țara mea și raionul Cahul, interpretând imnul Europei în acest proiect global”.
 • Valeria Corovai, 16 ani, Chișinău: „…melodia scrisă în tonalitate majoră mi se asociază cu fericire, zâmbet şi iubire pentru prietenii și rudele pe care acum nu îi pot vedea din cauza autoizolării impuse în legătură cu pandemia de COVID-19”.
 • Andreea Verejanu, 15 ani, Floreşti: „Cântând piesa, te simți în siguranță şi eşti învăluit doar de emoții pozitive, având speranta că totul va fi bine”.
 • Irina Buruian, 16 ani, Chișinău: „Sper ca persoanele care ne ascultă să simtă aceleași sentimente pe care le-am avut noi cântând împreună, acasă”.
 • Valeriu Gușan, 13 ani, Chișinău: „…am speranța că, într-o bună zi, situația de pe planeta noastră, ce afectează în mare parte țările europene, se va termina cu bine”.
 • Alexandra Ganenco, 16 ani, Crocmaz, Ștefan Vodă: „Oda Bucuriei” ne unește pe toți, oameni lângă oameni, popor lângă popor, înseninându-ne gândirea prin mesajul său”.
 • Ștefan Albu, 15 ani, Dondușeni: „…stând acasă putem face și lucruri de care are nevoie o întreagă omenire, fără a ne pune pe noi sau alții în pericol, bucurându-ne copilărește de clipele pe care le trăim astăzi, sperând la o zi de mâine mai bună pentru fiecare”.
 • Edgard Duşcov, 13 ani, Comrat: „… trebuie să prețuim fiecare secundă din viața ce ne dăruiește emoții și bune, și rele”.
 • Lidianna Zota, 15 ani, Călărași: „Fiecare dintre noi și-a învățat replicile și a fost atent, tot în același mod și prin aceeași receptivitate și răbdare sper ca Europa să treacă împreună cu bine de această pandemie”.
 • Dima Rusanovschi, 13 ani, Edineț: „… să trăim simplu şi să ne iubim aproapele nostru, fiindcă în viaţă uneori câştigi, alteori înveți”.
 • Valeria Alexeiciuc, 15 ani, Glodeni: ,,…o lucrare ce ne unește și ne ajută să trecem peste aceste probleme care se petrec în lume”.
 • Maria Baeş, 15 ani, Căuşeni: „…să depunem maxim efort pentru a ajunge la un final reușit. Piesa îmi redă gustul vieții pe care trebuie să-l simțim din plin”.
 • Ana Costin, 13 ani, Taraclia: „Oda ne amintește de libertate, pace, solidaritate, frăție și unitate între oameni. Cu alte cuvinte, despre valorile democratice”.

Corul incluziv „La La Play Voices” a fost fondat în 2018, la inițiativa Orchestrei Naționale de Tineret, împreună cu UNICEF, Fundația Est-Europeană, Suedia și Ministerul Educației Culturii și Cercetării. Corul include, în prezent, 130 de copii din toate raioanele țării, inclusiv UTA Găgăuzia și partea stângă a Nistrului.

„Este simbolică lansarea acestui proiect anume în Săptămâna Mondială a Lucrătorului Medical, fiind o manifestare de solidaritate față de cadrele medicale din întreaga lume, care se află în prima linie de luptă contra pandemiei. Copiii și tinerii sunt generația viitoare de oameni de știință și medici. Orice criză prezintă posibilitatea de a-i ajuta să învețe, să cultive compasiunea și să fie puternici în timp ce construiesc o lume mai bună,” spune Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova.

„Este minunat să vezi cum copiii și tinerii din întreaga lume se conectează prin muzică, mai ales în aceste momente dificile. Sunt convinsă că această perioadă provocatoare va fi folosită ca o lecție de viață, pentru a deveni oameni mai puternici și plini de compasiune, fiind gata să-și aducă contribuția pentru a salva lumea”, a menționat Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Chișinău.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.