Terapie de grup GRATUITĂ pentru persoanele diagnosticate cu cancer
Știri

Terapie de grup GRATUITĂ pentru persoanele diagnosticate cu cancer

Sursa foto: news.osu.edu/ foto-simbol

În premieră, la nivel național, o fundație din Moldova lansează un program destinat susținerii persoanelor diagnosticate cu cancer – „Terapie de grup pentru persoanele cu cancer”.

Ce înseamnă terapia de grup?

Maladiile oncologice afectează persoanele de diferite vârste. Pe lângă tratamente, starea emoțională și calitatea vieții sunt foarte importante pentru acești pacienți. Conform numeroaselor studii efectuate la nivel mondial, terapia de grup este cea mai eficientă modalitate de depășire a sentimentelor de incertitudine, anxietate, vulnerabilitate sau a dificultăților de comunicare cu familia și alte persoane, asociate cancerului.

Acest concept, mai puțin cunoscut în Republica Moldova, reprezintă o componentă esențială în tratamentele oncologice. Terapia de grup presupune reunirea persoanelor care se confruntă cu același tip de cancer, indiferent de vârstă sau stadiu. Participanții sunt încurajați să-și împărtășească sentimentele, gândurile ce țin de diferite aspecte, discuțiile fiind moderate de un psihoterapeut.

Grupurile de sprijin le permit pacienților să vorbească despre experiența lor cu alte persoane care se confruntă cu aceleași probleme și să învețe unii de la alții. Terapia de grup poate ajuta la gestionarea durerii, suferinței și efectelor secundare ale tratamentului oncologic. Prin acest proiect ne propunem să oferim sprijin și să dezvoltăm conceptul de a merge „mână-n mână”, să dezvoltăm reziliența emoțională a pacienților și să detabuizăm cancerul în societatea noastră, astfel încât pacienții să apeleze fără frică sau rușine pentru ajutor atunci când au nevoie de el”, a menționat Tatiana Mendes, psihoterapeută.

La diferite etape, beneficiarii proiectului vor discuta și vor învăța despre:

  • perceperea și acceptarea diagnosticului;
  • relațiile cu membrii familiei;
  • comunicarea despre diagnostic cu alte persoane din exterior;
  • depășirea dificultăților și a problemelor întâmpinate la serviciu;
  • diminuarea efectelor adverse ale tratamentelor etc.

Cine se poate înscrie?

Programul „Terapie de grup pentru persoanele cu cancer” este de lungă durată, în cadrul căruia vor fi create grupuri pe diferite tipuri de cancer.

Din data de 22 martie își va începe activitatea grupul pentru pacienții cu cancer mamar și va fi format din 5-10 persoane care se vor reuni săptămânal, în aceeași componență stabilă, pe parcursul mai multor luni.

Întrunirile vor avea loc în cadrul Spitalului Internațional Medpark, în condiții de maximă siguranță epidemiologică. Nu este percepută nicio taxă de participare.

Persoanele cu cancer mamar sunt îndemnate să se înscrie până pe data de 14 martie. Citiți Regulamentul proiectului. Pentru detalii, accesați www.fundatiamedpark.md sau apelați numărul de telefon 079010701.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.