Terapia pentru copiii cu autism - un lux nedecontat de statul moldovenesc
Copil mic

Terapia pentru copiii cu autism – un lux nedecontat de statul moldovenesc

Autismul este o tulburare de dezvoltare care afectează abilitățile de comunicare, socializare și imaginație ale copilului. În Republica Moldova sunt circa 366 de persoane cu autism, număr care crește de la un an la altul.

În întreaga lume nu există tratament pentru autism, iar terapiile, printre care terapia ABA, sunt singurele ce le oferă copiilor o șansă la o viață independentă. Terapia ABA îi învață pe copii să-și controleze comportamentul și să dobândească abilități pentru o viață cât de cât autonomă. Olga Guzun, PR managerul instituției „SOS Autism”, menționează că a fost dovedit științific că terapia ABA, bazată pe analiza comportamentală și modificarea acesteia, este una eficientă.

Pentru a obține rezultate, această terapie este efectuată într-o odaie separată, unde se află doar copilul și terapeutul. Cu timpul, copilul cu autism dobândește abilități de autoservire, comunicare și de relaționare socială. Se recomandă ca această terapie să fie practicată chiar din momentul când copilul a fost diagnosticat și pe tot parcursul vieții.

Un copil cu autism trebuie să facă zilnic cel puțin două ore de terapie, costul unei ore fiind de 120 de lei. Săptămânal, în medie, un copil cu autism are nevoie de circa 20 de ore. Un simplu calcul arată că este nevoie de 2.400 de lei pe săptămână – o sumă foarte mare dacă este raportată la salariile din țara noastră. În aceste condiții, părinții nu pot beneficia de nicio susținere din partea statului, care nu decontează aceste costuri, deoarece în Republica Moldova terapia ABA nu este validată. Singurul sprijin din partea statului pentru copiii cu autism este indemnizația de câteva sute de lei pe care o primesc după ce le-a fost acordat gradul sever de dizabilitate.

Olga Guzun susține că, dacă un copil cu autism nu dispune de terapie, poate stagna la vârsta de 2-5 ani. Simptomatica poate să se agraveze, deoarece, odată cu vârsta, necesitățile și dorințele persoanei cu autism devin mai complexe. Dacă persoana cu autism nu poate comunica sau exterioriza emoțiile, atunci devine foarte frustrantă, lucru care poate duce la comportamente disruptive (social inacceptabile).

Terapeuții care lucrează cu copiii cu autism trebuie să fie creativi și, nu în ultimul rând, energici, deoarece această profesie este una solicitantă. Din acest motiv, foarte puțini psihologi își doresc să lucreze în calitate de terapeut. Olga Guzun declară că instituția pe care o reprezintă mereu se confruntă cu lipsa forței de muncă, mai ales că un terapeut are nevoie de o instruire continuă, preponderent în afara țării. Mai mult, această profesie nu există în nomenclatorul de profesii.

În Republica Moldova există doar două centre de îngrijire care oferă servicii de terapie ABA: „SOS Autism” și „Puzzle Kids” din Chișinău.

Vezi și:

Proiectul ambițios ce oferă șanse mai mari la integrare socială copiilor și tinerilor cu autism din Republica MoldovaO zi împreună cu familia Guzun: „Întotdeauna am vrut un copil deosebit și, iată, Dumnezeu mi l-a dat”

Statul nostru doar bifează acțiuni și are un comportament autistic

Grădinița „Orfeu” – singura instituție preșcolară din țară destinată copiilor cu deficiențe mintale

Autismul – nu este nici periculos și nici contagios

Copilul cu autism care a învins tăcerea

Viitorul copiilor cu autism depinde de ce-i învățăm azi

„Autismul este o afecțiune genetică înnăscută. Nu este provocată de vaccin”

O zi împreună cu familia Guzun: „Întotdeauna am vrut un copil deosebit și, iată, Dumnezeu mi l-a dat”

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.