Skip to content Skip to footer

Te regăsești? TOP 7 greșeli pe care le fac părinții

A fi părinte este, probabil cea mai grea profesie. Capitolul disciplină este unul foarte important pentru părinți. De multe ori, cu cât se străduiesc mai mult, cu atât parcă dau greș mai repede.

Iată șapte greșeli pe care le comit părinții atunci când este vorba despre educația copiilor lor:

  1. Nu pun în practică ceea ce îi învață pe copii

Mulți părinți le cer adolescenților să-și organizeze timpul, dar nu le arată pin propriul exemplu că acest lucru este posibil. Fiți un bun exemplu pentru copilul vostru.

  1. Încep târziu să îi învețe pe copii cum să-i gestioneze timpul liber

Întrucât efectele unei organizări ineficiente a timpului liber sunt mai vizibile în adolescență, unii părinți abia încep să-i învețe cum să o facă. A folosi eficient timpul liber este unul dintre cele mai dificile lucruri pe care le învățăm, de aceea trebuie să începem cât mai devreme.

  1. Încurajează un program încărcat al adolescentului

Este benefic ca adolescentul să fie implicat în activități extrașcolare, atât timp cât acestea îi aduc plăcere, corespund intereselor lui și nu i produc stres sau oboseală. Dacă simțiți că programul lui este prea încărcat, întrebați-l dacă vrea să renunțe la unele dintre ele și ajutați-l să aleagă ce îi place cu adevărat să facă.

  1. Uită de timpul pentru relaxare

Timpul în afara activităților după program este bine să rămână „liber” – la dispoziția adolescentului. El trebuie să aleagă cum să-l petreacă. Dacă nu are chef să facă absolut nimic, este în regulă. E nevoie de timp pentru „visare cu ochii deschiși”. Relaxarea este esențială pentru o folosire eficientă a timpului.

  1. Își pierd răbdarea

Managementul timpului liber presupune formarea unor obiceiuri noi și renunțarea la cele vechi. Nu e ușor, dar e important să-l încurajați și să aprecieze progresele pe care le face. Este nevoie de perseverență și răbdare.

  1. Nu iau în calcul factorul „motivație”

Principiile managementului timpului liber funcționează atâta timp cât îți dorești să schimbi ceva și crezi că acest lucru est posibil. Așadar, înainte de a începe să învățați copilul să-și organizeze timpul liber, motivați-l și convingeți-l că acest lucru este posibil. Este nevoie de o schimbare a atitudinii pentru a-și forma noi obiceiuri.

  1. Nu cer ajutorul altor persoane

Dacă ați decis să învățați copilul să gestioneze eficient timpul liber, nu utați să implicați și alte persoane în acest proces – prietenii lui, membrii familiei, rude etc. Astfel, adolescentul va fi mai motivat să-și planifice mai bine timpul liber.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.