Skip to content Skip to footer

Te întrebi dacă copilul tău trebuie să țină post? Ce spun medicul și preotul

Postul este o perioadă de purificare spirituală și corporală. Unii părinți se întreabă dacă trebuie să oblige copiii să țină post sau nu. suntparinte.md a discutat cu un medic și un preot despre acest subiect și vă prezintă în continuare punctul lor de vedere.

Ina Palii, șefa Departamentului pediatrie din cadrul Institutului Mamei și Copilului, susține că postul nu este recomandat copiilor mici, organismul cărora este în creștere.

„Copilul trece prin etapa de creştere și dezvoltare. El are nevoie de proteine și vitamine. În cazul copiilor cu diverse afecțiuni, cum ar fi: sindrom metabolic, obezitate primară, boli cardiovasculare, boli gastrointestinale, este recomandată dieta mediteraneană, care presupune consumul de legume, fructe, pește și carne slabă”, menționează specialista.

Postul poate fi ținut de către adolescenții cu vârsta de la 14 ani. În acest caz, poate fi vorba de o perioadă de câteva zile, cu excluderea anumitor alimente, în niciun caz – de tot postul. Chiar dacă la această vârstă copiii sunt deja mai mari, totuși, ei au nevoie de o alimentație bogată, deoarece organismul lor este, de asemenea, în dezvoltare.

Postul trebuie să fie un punct de pornire pentru a face fapte bune!

Preotul Bisericii din satul Ghidighici, Maxim Melinti, a menționat pentru suntparinte.md că postul trebuie să fie un punct de pornire pentru a face fapte bune.

În acest context, preotul a propus zece sfaturi:

  1. Postul este școala faptelor și gândurilor bune. În această perioadă, dăm start lucrurilor și acțiunilor frumoase, care vor avea continuitate și după finalizarea postului.
  2. Biserica nu a indicat vârsta de când copiii vor posti. Cunoaștem că preșcolarii nu postesc. De exemplu, în casa noastră, băiatul mănâncă la școală ceea este în meniu, în timp ce seara luăm cina de post împreună.
  3. Biserica nu a stabilit nici durata postului pentru copii. Copilul poate posti de la 2-3 zile până la o săptămână.
  4. Copiii ar putea merge împreună cu părinții la biserică, deoarece în această perioadă au loc slujbe speciale care, prin solemnitatea lor, vor lăsa amintiri pozitive despre post. Mergeți împreună la biserică, pentru a primi împărtășania. Astfel, copilul va vedea că familia lui este unită atât acasă, cât și în Casa Domnului.
  5. Învățați copilul să spună rugăciune dimineața, seara – înainte de culcare, înainte și după fiecare masă. Explicați-i că, prin intermediul rugăciunii, comunicăm cu Dumnezeu și demonstrăm recunoștință pentru tot ceea ce ne dă zilnic.
  6. Dacă copilul este în perioada adolescenței, părinții pot stabili împreună cu el ce alimente vor exclude din meniu, în funcție de preferințele tânărului.
  7. Călugării apuseni foloseau expresia: Ora et labora (Rugăciunea și munca). Încurajați copilul să facă ceva prin casă: curățenie în dormitor, să spele vesela etc.
  8. Ținerea postului nu trebuie să reprezinte doar limitarea consumului unor alimente. Postul în cazul copiilor poate să se manifeste și prin reducerea timpului petrecut în fața calculatorului sau televizorului. Încurajați copilul să citească Mica Biblie, să vizioneze desene animate tematice, să facă fapte bune etc.
  9. Nu impuneți copilul să țină post.
  10. Nu este păcat dacă copilul a mâncat o ciocolată sau o bomboană, mai mare păcat este dacă a mâncat-o singur, pe ascuns și nu a împărțit-o cu prietenii sau colegii.
Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.