Skip to content Skip to footer

Tații din Soroca și Edineț: „Ne implicăm atât la treburile casnice, cât și la creșterea copiilor”

Apariția unui copil în cuplu provoacă nenumărate griji, în special pentru tinerii părinți care sunt la prima experiență. Atunci când fiecare dintre ei își asumă acest rol cu responsabilitate și dedicare, întreg procesul este mult mai ușor. Este secretul pe care ni l-au împărtășit câteva dintre cuplurile pe care le-am întâlnit în cadrul caravanei „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”, care, în această săptămână, a ajuns la nordul țării, în municipiile Soroca și Edineț.

Mămicile, tații, femeile gravide, bunicile și angajații medicali au vorbit cu specialiști și experți naționali despre alăptare și eventualele probleme cu care se pot confrunta.

„Nu-mi imaginam cum va fi viața mea cu un copil, acum nu-mi imaginez cum ar fi fără fetița mea”

Tamara și Veaceslav Colibnic se numără printre cuplurile fericite din municipiul Edineț, care pot fi considerate și împlinite. De curând, în viața lor a apărut Cătălina, micuța cu ochi mari și curioși care le-a acaparat tot timpul și gândurile, pentru că toate bucuriile și emoțiile sunt legate doar de ea. Deși inițial rolul de părinte a fost stresant pentru ei, acum Tamara și Veaceslav se gândesc deja la al doilea copil.

„Prima experiență de tătic mi se pare extrem de interesantă. Nu-mi imaginam cum va fi viața mea cu un copil, acum nu-mi imaginez cum ar fi fără fetița mea. De la început a fost dificil din cauza nopților nedormite, îmi făceam griji de fiecare dată când plângea, dar acum mă descurc: îi fac baie, îi schimb scutecele, am grijă de ea. În general, fac de toate: dau cu aspiratorul, spăl vesela etc.”, spune Veaceslav Colibnic.

„Dacă ai parte de susținerea soțului, este mai ușor să crești un copil”

Tânăra mămică Tamara Colibnic nu știe ce înseamnă stres postnatal, pentru că are alături un soț grijuliu care se implică în toate. Discuțiile din grădina publică „Vasile Alecsandri” i-au captat atenția și, la final, Tamara a decis că va testa tot ce a aflat nou:

„Soțul se implică atât în creșterea copilului, cât și în treburile casnice. La început e dificil cu un copil mic, dar, dacă ai un soț care te susține în toate, este mult mai ușor pentru întreaga familie. Discuțiile de astăzi mi-au părut foarte utile, de obicei, mă informez de pe rețelele sociale, din grupurile cu mămici. Acolo găsesc cam tot ce mă interesează, acum nu ne mai informăm de la bunici și de la mame. Pozițiile corecte de alăptare m-au făcut curioasă, am aflat că sunt mai multe și voi merge acasă să le testez”.  

„Am înțeles cât de importantă este alăptarea”

Tătici responsabili și implicați sunt și în municipiul Soroca, iar unii dintre ei au participat la caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”. În parcul spitalului raional l-am întâlnit și pe Denis Tighinean, care a devenit părinte acum câteva zile. Atât el, cât și soția lui sunt convinși că micuțul lor va fi alăptat o perioadă mai îndelungată, pentru a se dezvolta și crește armonios.

„Îi sunt alături mereu soției. Adorm copilul, îi schimb scutecele. Astăzi am înțeles cât de importantă este pentru un copil alăptarea și cred că îl vom alăpta cât mai mult timp, pentru că laptele matern este mai sănătos, conține anticorpi și tot ce este necesar pentru creșterea sănătoasă a micuțului”, povestește Denis Tighinean.

„Tot ce s-a vorbit astăzi este foarte util și binevenit pentru mine. Sunt în proces de adaptare după naștere și mă voi strădui să urmez sfaturile pe care le-am primit. Din primele zile poate că bebelușul meu a fost un pic flămând, dar deja ne învățăm și mergem spre mai bine”, a menționat mama Elena Gârlă.

„Mamele au nevoie de susținere pentru ca atât ele, cât și copilul să se simtă bine”

Asemenea patinatorilor fără experiență, care au nevoie să exerseze pentru a învăța să-și țină echilibrul pe gheață, părinții au nevoie de timp pentru a se obișnui cu acest rol. În context, Organizația Mondială a Sănătății le recomandă soților, precum și angajatorilor să creeze condiții benefice pentru acomodarea mămicilor atât acasă, cât și la locul de muncă.

Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova: „În prezent atragem atenția mai mult la crearea condițiilor necesare pentru mame la locul de muncă, pentru ca angajatorii să pună la dispoziția lor camere speciale, unde ar putea să alăpteze, să beneficieze de timpul necesar pentru a-i oferi mai multă atenție copilului. Totodată, le recomand soților să se implice la gătit, la cumpărături, să facă ordine, dacă este necesar, astfel vor reduce din stresul prin care trec mamele după naștere și vor fi siguri că atât ele, cât și copilul se vor simți mult mai bine”. 

Campania de informare și Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” este organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF Moldova și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), cu susținerea partenerului regional Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova. Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” a demarat pe data de 31 iulie, la Căușeni și va continua și în alte orașe ale țării.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.