Taţii cu patru și mai mulți copii, inclusiv cei adoptivi, vor fi asiguraţi medical de către stat
Știri

Taţii cu patru și mai mulți copii, inclusiv cei adoptivi, vor fi asiguraţi medical de către stat

(Actualizare 27 februarie) Și mamele, și tații, inclusiv cei adoptivi, care cresc cel puțin patru copii, vor fi asigurați medical de către stat pentru perioada în care cel puţin un copil este cu vârsta de până la 18 ani. Proiectul de lege a fost aprobat azi de Parlament.

Decizia a fost luată după ce Curtea Constituțională a stabilit, în Hotărârea nr. 3 din 18.01.2019, existenţa unui tratament diferenţiat privind acordarea dreptului la AOAM din contul statului în raport cu taţii şi părinţii adoptivi, întrucât în articolul 4, litera m) al Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală era menționat doar „mame cu patru şi mai mulţi copii”. 

În acest context, Curtea Constituțională a remarcat faptul că și un tată poate să se implice în creşterea copiilor săi atât pe plan economic, cât şi pe plan afectiv, în acelaşi mod ca o mamă. Această reglementare va permite părinţilor, inclusiv celor ce adoptă copii, să beneficieze, în condiţii egale, de statutul de persoană asigurată.

Documentele care confirmă faptul că părintele exercită în mod efectiv creşterea şi educarea copiilor vor fi eliberate de către structurile teritoriale de asistenţă socială. Persoanelor, cărora li s-a acordat statutul de persoană asigurată de către Guvern, ca mamă cu patru şi mai mulți copii până la intrarea în vigoare a prezentei legi, li se menține acest statut.

Foto-simbol

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.