Tatăl Cornel Comendant vorbește despre experiența sa din sala de naștere: „E un privilegiu”
Bebeluș

Tatăl Cornel Comendant vorbește despre experiența sa din sala de naștere: „E un privilegiu”

By 01/03/2017 iulie 30th, 2020 No Comments

Sursa foto: Arhiva familiei

I-au dat lacrimile atunci când și-a văzut că fetița sa a venit pe lume și recunoaște că a fost copleșit de emoții pozitive și de fericire. Consideră că asistarea tatălui la nașterea copilului implică și privilegii, cel mai important dintre ele fiind „să vezi cum apare copilul tău pe lume, înainte ca să-l vadă soţia”. Vorbim despre Cornel Comendant, designer grafic și fost profesor universitar, care a acceptat să ne povestească despre experiența sa în sala de naștere.

Soția Anna este cea care l-a determinat să asiste la nașterea fiicei Maria-Cătălina. „Ea voia neapărat ca eu să fiu prezent. Apoi a urmat curiozitatea. Voiam să ştiu şi eu cum e asta”, își amintește Cornel.

Tatăl recunoaște că e greu să iei o asemenea decizie și că este posibil ca bărbații să aibă diferite reacții în acele momente, care, de fapt, sunt firești (să plângă, să leșine):

„Bărbaţii nu sunt slabi. Ei sunt comozi. E mai comod să stai undeva dincolo de stres. Aşa-s majoritatea oamenilor. E complicat să decizi să treci prin aşa ceva, din cauză că în minte pot fi chestii, precum „Dacă medicii mă vor vedea că plâng?” sau „Dacă voi ameţi şi voi cădea?”. Ei bine, asta este posibil. Dar frica de aceste lucruri nu trebuie să te facă să renunţi la a fi prezent la un asemenea eveniment. Mai ales când te gândeşti că aceștia sunt copilul tău şi soţia ta. Prezenţa soţului/tatălui este binevenită”.

Frica este ceva personal. Şi nu ţine de frica de a asista la naștere, cât de frica de necunoscut, mai ales dacă este pentru prima dată când bărbatul face acest lucru, consideră Cornel.

„Cât de des suntem curajoşi să încercăm stări noi, fără ca să ne temem de urmări? În mare parte, bărbaţilor le e frică să nu se facă de ruşine. Probabil, acesta e şi motivul femeilor: să nu le facă bărbaţii de ruşine. Adesea, medicii nu prea permit ca bărbaţii să vadă întreg procesul. De obicei, bărbatul stă lângă soţie şi îi spune să respire şi o îmbărbătează. În plus, tot el e cel care ar putea, de urgenţă, să fugă până la farmacie pentru diferite chestii necesare”, adaugă tatăl.

Întrebat ce crede despre superstiția că „soţia va arăta mai puţin atrăgătoare, dacă o vezi în timpul nașterii”, Cornel are un răspuns simplu: „Ar fi bine ca bărbatul să-şi iubească soţia în orice circumstanţe: și atunci când ea se trezeşte dimineaţa cu faţa adormită, şi când e machiată şi gata să iasă din casă, şi atunci când ea naşte”.

În context, tatăl Cornel Comendant are un îndemn pentru fiecare bărbat care urmează să devină tată: „Recomand să asiste în sala de naștere şi să fie tată din prima clipă a venirii copilului pe lume”.

Sursa foto: Corneliu Comendant via Facebook 

Vedeți și:

O zi cu Anna și Cornel Comendant: „Ambii suntem copii, de aceea Maria-Cătălina este un copil fericit”

(FOTO) Mărturiile unui bărbat care a asistat de două ori la nașterea copiilor săi: „Noi am născut”

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.