Skip to content Skip to footer

Tată-copil: Activități pe care le puteți face împreună

În funcție de personalitate și tradiție familială, unii tați cunosc mai puține modalități de a petrece timpul împreună cu copilul lor.

suntparinte.md vine cu o listă de activități aprobate de către UNICEF, ce vor îmbunătăți relația tată-fiu sau fiică și vor contribui la dezvoltarea armonioasă a copilului.

Astfel, dacă ai un copil cu vârsta de până la doi ani, poți face următoarele:

1. Copilului îi place ca tatăl să-l strângă la piept. Încurajează contactul fizic.

2. Vorbește cu copilul tău. Vocea tatălui se deosebeşte de vocea mamei. Bebeluşii deosebesc vocile din primele săptămâni de viaţă. Ei învaţă să aibă încredere în tine, auzindu-ți vocea.

3. Numește obiectele pe care le vede copilul tău. Aceasta îi va ajuta copilului să înţeleagă legătura dintre obiecte şi denumirea lor.

4. Feţele îl fascinează pe copil. Folosește mimica atunci când interacţionezi cu copilul. Permite-i copilului să îți atingă faţa în timp ce faci grimase.

5. Cântă-i copilului cântecele preferate. Copiilor le place să asculte acelaşi cântec de mai multe ori.

6. Vorbește cu copilul în timp ce vă plimbaţi. Arătă-i cu degetul diferite obiecte şi numește-le.

7. Citește-i! Una dintre cele mai importante activităţi pe care o poți face cu copilul, chiar din primele săptămâni de viaţă ale acestuia, este cititul. Aşează copilul pe genunchi, ca să îi fie cât mai comod. Alege cărţi cu pagini de carton, cu imagini viu colorate. Arătă-i cu degetul obiectele reprezentate şi numește-le. Descrie ce este reprezentat pe desen; astfel, vei învăţa nou-născutul că cititul este o ocupaţie care îl apropie de tată. În acelaşi timp, îl vei face să se simtă confortabil în apropierea cărţilor.

Dacă ai un copil de doi-trei ani, îți propunem următoarele activități:

1. Oferă-i copilului un loc sigur unde el să poată să se joace şi să alerge. Scoate copilul din casă cât mai des, ca să alerge prin curte sau în parc.

2. Citește-i copilului în fiecare zi; citește cărţi, reviste etc. Ajută copilul să înţeleagă că cititul constituie o parte indispensabilă a vieţii.

3. Jucaţi-vă cu mingea. Învață copilul să o prindă, să o arunce şi să o lovească cu piciorul, după cum îi permite vârsta.

4.  Creează secrete mici, nostime sau distractive împreună cu copilul tău. Descoperiţi un loc despre care ştiţi numai voi doi şi mai mult nimeni. Inventează o strângere de mână secretă sau o glumă.

5. Încurajează copilul să îți pună întrebări. Răspunde prin fraze scurte şi simple.

6. Participă la activităţile preferate ale copilului: săriţi prin băltoace, desenaţi pe asfalt, înscenaţi istorioare sau studiaţi gândacii care se târăsc prin praf.

Sursă foto: pip.ge

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.