PreșcolarȘcolarȘtiri

Sute de părinți cer excluderea crenvurștilor din școli și grădinițe. REACȚIA autorităților

By aprilie 12, 2016 No Comments

Sute de părinți au semnat o petiție online, creată ieri, prin care solicită excluderea crenvurștilor și mezelurilor din meniul copiilor servit în grădinițe și școli.

Potrivit lor, introducerea acestor produse procesate pune în pericol sănătatea copiilor, în contextul în care crenvurștii conțin „ingrediente de origine sintetică prezenţa cărora poate provoca alergii, carne de calitate joasă și cresc riscul de cancer şi boli ale tractului digestiv, în special în cazul copiilor”.

În context, părinții solicită autorităților semnarea urgentă a unei hotărâri privind interzicerea consumului de carne procesată (crenvurști și alte mezeluri) în școli și grădinițe.

Solicitat de portalul Suntparinte.md, medicul-șef al Centrului municipal de Sănătate Publică (CSP), Luminița Suveică, a declarat că „deja au fost luate măsuri. Specialiștii în sănătate evaluează toate școlile și grădinițele din țară”.

Astfel, fiecare produs alimentar din meniul copiilor și elevilor va fi investigat la nivel de grame, pentru a se stabili în ce măsură este consumat corect. Ulterior, va fi organizată o ședință în care specialiștii în sănătate vor veni cu mai multe propuneri privind modificarea normelor sanitare.

În același timp, Luminița Suveică nu exclude că mezelurile și crenvurștii ar putea fi scoși definitiv din meniul copiilor.

Totodată, responsabilii de la Direcția generală educație, tineret și sport susțin că „crenvurștii distribuiți în grădinițe nu conțin conservanți, excepție făcând sarea. Anticipat reintroducerii în meniu a crenvurștilor au fost chestionați părinții copiilor din grădinițe, rezultatul fiind că 80 la sută dintre aceștia au solicitat reintroducerea acestui produs. În același timp, pentru copiii ai căror părinți au refuzat ori s-au abținut (20%) au fost prevăzute alte produse (cașcaval, ouă fierte)”.

Am încercat să discutăm cu Ion Şalaru, medic-şef adjunct sanitar de stat, și cu Iurie Cojocaru, șeful Secției Sănătatea Copiilor și Adolescenților din cadrul CSP Chișinău, însă ambii se aflau la o ședință.

Menționăm că nu este prima dată când părinții își exprimă îngrijorarea față de calitatea produselor din instituțiile preșcolare și școlare. Aceștia au lansat și anterior petiții online în care au cerut excluderea produselor procesate din meniu.

Petiția privind interzicerea crenvurștilor în școli și grădinițe poate fi semnată AICI.

Vedeți și:

Știai? LISTA alimentelor interzise în școlile și grădinițele din Republica Moldova

AȘA arată meniurile sănătoase pentru școlari

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.