Skip to content Skip to footer

Suptul degetului la copil. Cum poți să-l dezveți de acest obicei

Circa 70-90% dintre copii au un instinct natural de a-și suge degetul, uneori încă din perioada intrauterină. Unii dintre ei renunță la acest obicei între 3 și 6 ani, în timp ce alții continuă să-și sugă degetul și după această perioadă. Ana Niculaeș, psiholog la Centrul de Asistență Psihologică „Consuela”, ne explică motivele și cum ar trebui să se comporte părinții în acest caz.

Specialista susține că, datorită ultrasonografiei, acest comportament poate fi observat chiar de când fetusul se află în uterul mamei. Astfel, îi creează copilului senzația de confort și siguranță. Atunci când cel mic este stresat, reia acest comportament pentru a se calma.

Până la vârsta de trei ani, suptul degetului e considerat un comportament firesc și semnalează starea de neliniște a copilului. În mod firesc, acest comportament dispare de la sine la vârsta de patru-cinci ani. Totuși, dacă cel mic a împlinit vârsta de cinci ani și continuă să își sugă degetul, acesta poate fi un indicator al unui nivel înalt de neliniște pe care copilul îl resimte. Mai mult, suptul îndelungat al degetului poate afecta dezvoltarea dentiției și a limbajului.

De aceea, este important să vă adresați la un psiholog pentru a identifica motivul. Sugerea degetului este doar un simptom, cauzele pot fi:

  • anumite frici;
  • pedepse excesive;
  • stări tensionate.

Lauda – cea mai eficientă metodă

Fie din motive de igienă, fie că acest gest nu este social acceptat, mulți părinți le interzic celor mici să-și sugă degetul. Unii părinți obișnuiesc să ungă degetul copilului cu ceva neplăcut la gust, cum ar fi piper sau muștar. Alții îmbracă pe mâinile copiilor mănuși sau ceva din plastic, pentru a-l împiedica pe cel mic să facă acest gest. Acestea sunt modalități total nepotrivite și prea dure. Nu putem crește copii buni provocându-le suferință, iar astfel de tehnici pot să le creeze și mai multă frustrare și, în consecință, poate crește dorința de a suge degetul.

Ana Niculaeș recomandă părinților să observe momentele când cel mic nu-și suge degetul și să îl laude. Pentru a descuraja un comportament, lauda funcționează mai bine decât critica.

Recomandări pentru părinți

Având în vedere că suptul degetului este modalitatea prin care copilul se liniștește, este important să i se ofere copilului spațiu unde el are voie să facă acest lucru (de ex: în casă, în camera sa, în pat înainte de culcare). Evitați să îi spuneți: „Nu îți suge degetele!” sau „Scoate degetele din gură, că nu-i frumos!”. Puteți să îl întrebați: „Tu știi că acum ții degetele în guriță?”. Uneori, copilul nu conștientizează acest lucru. Și, spunându-i despre asta, el poate conștientiza comportamentul, respectiv este mai mare probabilitatea că-l va schimba.

Observați care sunt momentele care declanșează dorința copilului de a suge degetul și compensați cu altceva. Oferiți-i o pătură, cu care poate să se învelească și să se simtă în siguranță, sau animalul de pluș preferat pe care poate să-l țină în brațe și care îl apără de orice. Întrebați copilul dacă eroul lui preferat își suge degetul și ce ar putea să facă diferit ca să fie la fel de puternic și sigur în forțele proprii ca eroul preferat.

Oferiți-i copilului timp ca să ia decizia să oprească acest comportament. Puteți să-i spuneți copilului: „Atunci când vei fi gata să nu-ți sugi degetele, să îmi spui. Tu decizi când”. La un moment dat copilul va spune: „Nu mai vreau sa îmi sug degetul”. Veți obține acest rezultat datorită faptului că i-ați oferit dreptul să decidă.

Copilul va înceta neapărat să își sugă degetul, important e ca părinții să aibă suficientă răbdare și să îi ofere celui mic un spațiu empatic și plin de compasiune.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.