Supraîncălzirea pune în primejdie viața copilului
Siguranța familiei

Supraîncălzirea pune în primejdie viața copilului

Sursa foto: mrstoes.files.wordpress.com

Pentru părinții de bebeluși și copii mici, sezonul estival presupune o nouă serie de măsuri pentru a evita supraîncălzirea copilului. Aceste reguli trebuie să fie respectate cu strictețe, în caz contrar viața micuțului poate fi în pericol.

Confortul termic este vital pentru bebeluș din câteva motive. În primul rând, un sugar se supraîncălzește mult mai repede decât un adult, deoarece bebelușul nu are o masă corporală mare și corpul lui reține căldura mult mai repede. În al doilea rând, bebelușii nu transpiră foarte mult, deci nu pot să-și autoregleze temperatura corpului. Din cauza metabolismului sporit, organismul copilului generează mai multă căldură și se supraîncălzește mai repede. Toți acești factori fac ca micuțul să nu poată suporta temperaturi ce ție ți-ar putea părea normale.

Atât bebelușii, cât și copiii mici prezintă următoarele semne atunci când se supraîncălzesc:

– Au obrajii înroșiți.
– Au pielea și buzele uscate.
– Au o stare de moleșeală sau, din contra, de agitație.
– Le-au apărut bubițe roșii și mici, cauzate de căldură.
– Copiii mai mari se pot plânge de dureri de cap.

Reguli de prevenire a supraîncălzirii:

1. Nu lăsa copilul în mașină sau în încăperi închise, slab aerisite. Mașina poate fi unul dintre cele mai mari pericole pentru viața bebelușului. Lăsarea mașinii cu geamurile închise duce la supraîncălzirea rapidă a aerului din interior. Copilul lăsat chiar și pentru câteva minute poate deceda din cauza temperaturii crescute. La o temperatură a corpului de peste 40 de grade, copilul suferă de greață, bătăi sporite ale inimii, pierderea cunoștinței. La 41 de grade, organele interne încep să cedeze și asta poate duce la moarte. Nu lăsați niciodată copilul nesupravegheat în mașină! Același lucru este valabil pentru spațiile înguste și expuse luminii solare.

2. Îmbracă bebelușul adecvat temperaturii de afară. Tendința de a înfofoli copilul poate duce la supraîncălzire. Dacă-i este cald, micuțul transpiră și riscă să răcească mai ușor. Dacă temperatura aerului depășește 23-27 de grade, îmbracă copilul în ceva lejer, fără șosete sau căciulă, în hăinuțe din stofe naturale de bumbac.

3. Evită plimbările în zilele caniculare sau ieșiți dimineața devreme, când aerul e proaspăt și răcoros.

4. Copiii mai mari trebuie să fie hidratați intens în zilele toride sau atunci când le este cald. Nu le oferi sucuri carbogazoase. Un pahar de apă plată va potoli setea copilului, fără a adăuga calorii inutile.

Suntparinte.md ți-a pregătit și un tabel din care vei afla care e cantitatea de apă care poate fi consumată zilnic de tine și de copiii tăi. În zilele călduroase, doza de apă poate fi mărită, după necesitate:

apa-final

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.