Studiu: Copiii de până la doi ani care consumă prea multe proteine pot deveni obezi
Copil mic

Studiu: Copiii de până la doi ani care consumă prea multe proteine pot deveni obezi

Copiii cu vârsta de până la doi ani care consumă prea multe proteine (leguminoase, cereale integrale, nuci şi seminţe) și prea puține lipide (grăsimi) sunt supuși unui risc mai mare de a deveni obezi. Acestea sunt concluziile studiului „Alimentație”, realizat de nutriționista franceză M.F. Rolland Cachera.

Pentru a evita acest lucru, în primii ani de viaţă este recomandat un consum preponderent de lipide, și nu de proteine. Obezitatea poate fi evitată prin diversificarea alimentaţiei, începând cu luna a cincea sau a şasea de viaţă şi prin administrarea de lapte integral până la vârsta de doi ani.

Mihail Ghilan, medic igienist în cadrul Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, susține că, pe măsură ce copilul creşte, alimentaţia bogată în lipide şi acizi graşi esenţiali, dar săracă în proteine, trebuie să se modifice, devenind săracă în lipide şi bogată în proteine şi glucide. Din păcate, adesea se înregistrează situaţia inversă. Copiii mici primesc o hrană cu conţinut mare de proteine, iar cei mai mari mănâncă prea gras şi prea dulce: hamburgeri, cartofi prăjiţi, biscuiţi, floricele de porumb etc. şi au acces aproape permanent la frigider.

Lucruri care favorizează dezvoltarea obezității:

Televizorul – prezent în orice locuință, acesta favorizează alimentaţia compulsivă: fără să-şi dea seama, copiii mănâncă pungi întregi de chipsuri sau de covrigei în timp ce se uită la desene animate sau la emisiunea preferată;

Lipsa activităţii fizice – petrecând ore în şir în faţa televizorului, corpul arde mai puţine calorii decât atunci când facem mişcare. Înlocuind fotbalul sau mersul pe bicicletă cu desenele animate şi jocurile pe calculator, copiii tind să se îngraşe, la fel ca părinţii.

Lipsa de somn – hormonul de creştere intervine în procesul de eliminare a excesului de masă corporală grasă. El este secretat numai în timpul somnului nocturn. În consecinţă, copiii care nu dorm suficient pot înregistra un deficit al acestui hormon de creştere şi de slăbire.

Părinţii excesiv de protectori – copiii care nu au frați sau cei ai căror părinți sunt divorțați sunt adesea mai cocoloşiţi decât ceilalţi. Inconştient, adulţii încearcă să compenseze sentimentul de frustrare, oferindu-le mâncare în cantitate excesivă, or, primul gest al mamei faţă de copilul ei este acela de a-l hrăni.

IMPORTANT: Între sensurile cuvintelor „hrană” şi „dragoste” nu există un semn al egalităţii. Nu încercaţi să-i oferiţi copilului dvs. posibilitate să-l creeze!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.