Știai? LISTA alimentelor interzise în școlile și grădinițele din Republica Moldova
PreșcolarȘcolar

Știai? LISTA alimentelor interzise în școlile și grădinițele din Republica Moldova

Alimentația este o parte esențială în creșterea adecvată a copilului. Pe măsură ce copiii cresc și devin mai activi, aceștia sunt tot mai supuși virusurilor, bacteriilor etc., de aceea o alimentație sănătoasă, bazată pe vitamine și minerale, poate preveni o serie de afecțiuni medicale.

Conform unui Ordin al Ministerului Sănătății, valabil din anul 2012, printre produsele interzise în grădinițele și școlile din țară se numără cele cu un conţinut mărit de grăsimi, zahăr, sare, îndulcitori şi aditivi alimentari. De asemenea, produsele sunt interzise pe o rază de până la 100 de metri de la instituţiile de învăţământ.

În lista produselor interzise preşcolarilor şi elevilor intră:

1. Produse alimentare cu conţinut de zaharuri de 15 g şi mai mult la 100 g produs (caramele, ciocolată, bezele, conuri de zahăr, rulouri din fructe, prăjituri cu ciocolată şi cremă, brînzică glazurată în ciocolată, caramel din porumb, alte produse similare).

2. Produse alimentare cu conţinut de grăsimi de 20 g şi mai mult la 100 g produs (chipsuri, hamburgeri, gogoşi, sandwich, pizza, produse prăjite în friteuză, inclusiv pateuri, cartofi prăjiţi în ulei, alte alimente preparate prin prăjire, maioneză, brînză topită, brînzeturi tartinabile cu conţinut de grăsime peste 20%, mezeluri, slănină de porc şi de oaie, arahide şi toate tipurile de nuci şi alte produse similare).

3. Produse alimentare care conţin grăsimi hidrogenizate (margarina şi alte produse similare preparate pe bază de grăsimi hidrogenizate).

4. Produse alimentare cu conţinut de sare de l,5 g şi mai mult la 100 g produs (biscuiţi săraţi, covrigei săraţi, sticksuri sărate, snacksuri, alune sărate, seminţe sărate, brînzeturi sărate, alte produse similare).

5. Produse alimentare cu valoarea energetică de 300 kcal şi mai mult la 100 g produs.

6. Produse alimentare cu adaos de aditivi alimentari (băuturi nealcoolice cu adaos de aditivi alimentari, băuturi pentru sportivi, produse de preparare rapidă, gume de mestecat).

7. Băuturi energizante (cafea sau alte produse similare).

8. Condimente: oţet, muştar, piper, hrean, ketchup, ardei iuţi şi alte produse similare.

Sursa foto: arhiva UNICEF 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.