Statul nostru doar bifează acțiuni și are un comportament autistic
Util pentru părinți

Statul nostru doar bifează acțiuni și are un comportament autistic

„Statul nostru doar bifează acțiuni”

Am mers câte jumătate de zi la Grădinița nr. 185 din Chișinău și am avut parte de un tratament ca în cazul celorlalți copii. Terapeutul nostru ajuta copilul, timp de o oră, să se integreze și nu am avut nicio „negociere” în acest sens cu administrația instituției, care (apropo!) nu beneficiază de proiecte sau susținere pentru educarea copiilor cu necesități speciale.

Sigur, ceea ce am făcut noi nu este incluziune așa cum ar trebui să fie, pentru că statul nostru doar bifează acțiuni, dar e mai mult decât izolarea copilului. Este greu, dar sunt două lucruri de știut:

1) copiii cu necesități speciale nu sunt niște milogi, ei au dreptul la educație, iar cui nu-i place nu are decât să ceară schimbarea Constituției;

2) cu oamenii se poate de înțeles, de la părinții colegilor la toți ceilalți. Și, profitând de ocazie, aș vrea să anunț că deja de ceva timp sunt în căutarea unei persoane care să însoțească micuțul la școală. Dacă știți pe cineva interesat de un job care include și învățarea de la un foarte bun specialist cum să abordeze corect copiii cu autism, nu ezitați să mă contactați! Învățarea nu înseamnă că vreau să plătesc mai puțin decât s-ar cuveni.

„Noi nu am contat nicio clipă pe stat care are un comportament autistic”

Pretinzând că acești oameni nu există, statul crește noi și noi beneficiari de alocații, în loc să investească în viitorii plătitori de impozite. Tocmai din această perspectivă, în primul rând, autismul vizează pe fiecare. Pentru că azi credeți că piciul vostru are de pierdut dacă stă într-o clasă cu un copil cu necesități speciale, însă mâine veți vedea că trebuie să plătească pentru întreținerea acestui copil/matur care nu a avut parte de educație, respectiv de o meserie, din cauza fricii voastre că nu va reuși să răspundă o dată în plus la lecție sau că ar putea fi afectat emoțional. Există studii care demonstrează că micuții nu fac diferențe și reacționează la un om în scaun cu rotile sau de altă culoare ca la unul egal lor, fără milă sau frică, aceste sentimente se învață mai târziu cu ajutorul maturilor care vor să-i protejeze de viață.

P.S. Toți cei interesați de detalii despre specialiști, clinici, Tomatis sau job mă pot contacta pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/iuliana.bordeianu.9

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.