Statistici alarmante! Tot mai mulți copii sunt abuzați
Știri

Statistici alarmante! Tot mai mulți copii sunt abuzați

Numărul infracțiunilor comise în Republica Moldova față de copii este în continuă creștere. Potrivit unui studiu realizat de Procuratura Generală, în prima jumătate a anului, 625 de copii au figurat în calitate de victime ale infracțiunilor.

Datele arată că, în această perioadă, au fost pornite 579 cauze penale în care figurau drept victime 625 copii (în 2016 – 511 copii au fost în calitate de victime).

În cele mai dese cazuri, sunt comise infracțiuni grave, deosebit de grave și excepțional de grave, cum ar fi: abuz sexual, huliganism, violenţă în instituţiile de învăţământ.

În 111 cauze penale copiii figurează în calitate de victime ale infracţiunilor privind viaţa sexuală. Dintre acestea, în 24 de cazuri minorii au fost abuzaţi în familie (de către tatăl biologic – 3, concubinul mamei – 4, alte rude – 2 cazuri).

Totodată, au fost înregistrate 157 cazuri de violenţă în instituţiile de învăţământ, dintre care:

  • profesori faţă de elevi – 19 cazuri;
  • elevi faţă de profesori – 6 cazuri;
  • între semeni – 132 cazuri.

În primele 6 luni ale acestui an au fost înregistrate 9 cazuri de suicid și 71 cazuri de tentativă de suicid. Factorii principali ce i-au determinat pe copii să recurgă la acţiuni suicidale sunt dificultăţile de adaptare, eşecul şcolar sau sentimental, dezechilibrul emoţional, lipsa unei comunicări eficiente cu părinţii şi/sau rudele, relaţiile conflictuale în familie, internetul și viața virtuală.

În același timp a fost înregistrată o descreștere ușoară a infracțiunilor patrimoniale și a violenței în familie. Astfel, în primul semestru al anului 2017 au fost pornite 133 cauze penale privind infracțiuni patrimoniale în care, în calitate de victime, figurează copii (2016 – 152).

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.