Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită. Începând cu 17 ianuarie, noi restricții
Știri

Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită. Începând cu 17 ianuarie, noi restricții

Sursa foto: politics.md

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până la 15 martie inclusiv, pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), în contextul constatării prezenței tulpinii Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Începând cu 17 ianuarie curent, la frontiera de stat, indiferent de țara de proveniență, intrarea în Republica Moldova va fi permisă în baza unuia dintre documente: certificat de vaccinare; test RT-PCR sau test antigen rapid efectuat cu 72 de ore, respectiv cu 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării în țară (în funcție de mijlocul de transport utilizat); concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni); un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19.  

Totodată, în localitățile aflate în pragul de alertă portocaliu, deservirea clienților în unitățile de alimentație publică va fi permisă doar cu prezentarea certificatului COVID-19, în limita a 75 la sută din capacitate.

Evenimentele private (mese festive, petreceri corporative, nunți, botezuri) cu 25 sau mai mulți participanți vor fi în continuare permise doar cu prezentarea de către aceștia a certificatului COVID-19, în pragurile de alertă verde și galben. 

În pragurile de alertă portocaliu și roșu, regulile privind evenimentele private nu se schimbă. În pragul portocaliu, acestea sunt permise doar cu prezentarea de către participanți a certificatului COVID-19. În pragul de alertă roșu, evenimente private rămân interzise.

Pentru prevenirea aglomerației, accesul în Aeroportul Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. 

Hotărârea nr. 1 din 13 ianuarie 2022 poate fi citită integral aici.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.