Stare de urgență în Moldova până la 30 noiembrie: Noi restricții
Știri

Stare de urgență în Moldova până la 30 noiembrie: Noi restricții

Sursa foto: cotidianul.md

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, până la 30 noiembrie inclusiv. În acest context, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis să impună o serie de restricții noi.

Astfel, până pe data de 8 noiembrie, în localitățile unde stabilit pragul de alertă roșu, organizarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive) va fi permisă cu participarea a cel mult 50 de persoane în spații interioare sau a 100 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea în spațiul de deservire a unei suprafețe de cel puțin 2 m2 pentru fiecare vizitator/client, cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19 persoanei desemnate de către administratorul spațiului unde are loc evenimentul.

Totuși, începând cu 8 noiembrie, în zonele cu prag de alertă roșu va fi interzisă organizarea și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive).

Conform informațiilor prezentate ieri de Ministerul Sănătății, în prezent, prag de alertă roșu este înregistrat în: Bălți, Chișinău, Glodeni, Basarabeasca, Anenii Noi, Dondușeni, Sîngerei și Edineț.

CNESP a mai decis că admiterea beneficiarilor în instituțiile sociomedicale, de reabilitare/recuperare/balneosanatoriale va fi permisă în baza rezultatului unui test diagnostic la COVID-19, indiferent de statutul de vaccinare (test rapid de diagnostic Ag SARS-CoV-2 valabil 48 ore sau test PCR la COVID-19 valabil 72 ore).

Totodată, Comisia recomandă atingerea nivelului de vaccinare de 95%, până la 1 decembrie, pentru următoarele categorii de angajați:

  • personalul instituțiilor medico-sanitare publice și private, al instituțiilor sociomedicale și al instituțiilor de reabilitare/recuperare/balneosanatoriale;
  • personalul centrelor de plasament pentru copii;
  • personalul centrelor de plasament pentru vârstnici;
  • personalul din unitățile poștale care interacționează nemijlocit cu clienții;
  • personalul din unitățile bancare care interacționează nemijlocit cu clienții;
  • angajații structurilor subordonate ale Ministerului Afacerilor Interne și ai Serviciului Vamal;
  • angajații autorităților publice centrale și locale, precum și toți cei care, prin natura activității, interacționează nemijlocit cu cetățenii;
  • angajații Agenției Servicii Publice care interacționează nemijlocit cu clienții;
  • șoferii/transportatorii de pasageri auto/avia/feroviar, taxatorii;
  • angajații din domeniul HoReCa.

Tot astăzi, CNESP a anunțat că recomandă prelungirea vacanței elevilor din localitățile cu prag de alertă roșu, până la 7 noiembrie.

Hotărârea nr. 64 poate fi citită integral AICI.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.