Specialiștii, despre vaccinul BCG: „Este esențial ca să protejeze copilul de tuberculoză”
Util pentru părinți

Specialiștii, despre vaccinul BCG: „Este esențial ca să protejeze copilul de tuberculoză”

Vaccinul BCG (prescurtare de la bacilul atenuat, numit bacil Calmette-Guerin) este administrat nou-născuților din Republica Moldova în primele 48 de ore de la naștere. Vaccinul este esențial ca să protejeze copilul de tuberculoză în primii ani de viață până la adolescență.

Șefa laboratorului ,,Profilaxia specifică” din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică, specialistă în prevenirea maladiilor transmisibile prin imunizare, Victoria Bucov, susține că vaccinul BCG are posibilitatea de a elimina din procesul epidemic cazuri de tuberculoză generalizată la copii: „În Republica Moldova, nu avem cazuri generalizate la copii. Acum am lăsat vaccinarea doar la naștere și asta este suficient. Totuși, nu trebuie să uităm că fiecare vaccin, inclusiv BCG, are limita sa de eficiență”.

Medicul pediatru Mihai Stratulat spune că tuberculoza este problema țărilor sărace. De aceea, în cazul Republicii Moldova, vaccinarea cu BCG este necesară. În țările dezvoltate acest vaccin nu este administrat, deoarece acolo pot fi înregistrate 10 cazuri raportate la numărul total al populației, respectiv nici nu este nevoie ca acest vaccin să fie administrat.

„Într-o zi, noi o să fim în contact cu un bolnav de tuberculoză. Iar acest vaccin ne protejează la primul contact și împiedică dezvoltarea bolii. În momentul în care imunitatea noastră scade, tuberculoza se transformă în boală. Dacă cel mic a fost vaccinat și are deja o anumită imunitate, atunci el este protejat. Niciun vaccin nu ne apără de boală, dar, în unele cazuri, copilul vaccinat poate să facă doar o formă ușoară a bolii”, a adăugat Stratulat.

Este demonstrat științific că vaccinul administrat la maternitate este esențial ca să protejeze copilul de tuberculoză în primii ani de viață până la adolescență, susține Olga Cîrstea, medic pediatru la Centrul de Vaccinare și Consultare „Immuno Plus”.

„Noi intervenim în primele 48 de ore de viață ale copilului pentru a-l proteja de tuberculoză. Ținta vaccinării este ca micuțul să nu dezvolte o formă gravă a bolii, generalizată de tuberculoză, deși poate fi în contact cu un bolnav de tuberculoză. Vaccinul formează un scut imun împotriva acestei boli”, a precizat Olga Cîrstea.

Anatolie Melnic, şeful Centrului profilaxie specifică din cadrul Centrul Național de Sănătate Publică, declară că, dacă s-ar face testul de tuberculină la populația de peste 20 de ani a Republicii Moldova, atunci la toți acesta ar fi pozitiv. Asta, deoarece toți s-au întâlnit cu bacilul tuberculozei în viață și s-au alergizat: „Aceasta însă nu înseamnă că este un risc mai mare de a face tuberculoză”.

Totodată, medicul spune că în Statele Unite ale Americii persoanele care au test pozitiv la tuberculoză sunt supuse unui tratament timp de jumătate de an de zile. În afară de asta, persoana dată este obligată să dea săptămânal analiza urinei prin care demonstrează că primește tratamentul.

Tuberculoza este o boală infecțioasă, provocată de bacilul Koch. Aceasta se transmite pe cale aeriană de la bolnavul cu tuberculoză pulmonară contagioasă. Bolnavul elimină micobacterii ale tuberculozei prin tuse, strănut, vorbire, care, împreună cu aerul inspirat, pătrund în plămânii persoanelor sănătoase şi le infectează.

Conform Programului Național de Imunizări pentru anii 2016-2020, copiii cu vârsta de 7 ani nu mai sunt revaccinați contra tuberculozei, dat fiind faptul că în ultimii ani nu s-au mai înregistrat cazuri grave de TBC. Vaccinul va fi administrat doar în primele 2-5 zile de la nașterea copilului.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.