Skip to content Skip to footer

Specialiștii avertizează: Un joc online rusesc îi determină pe tineri să se sinucidă

Un joc periculos a apărut pe rețelele de socializare și face victime în rândul tinerilor din Rusia, fiind înregistrate deja peste 130 de adolescenți. 

Tinerii sunt prinși în joc prin intermediul amenințărilor, aceștia fiind avertizați din start că nu există cale de întoarcere. Conform regulilor, timp de 50 de zile, participanții trebuie să îndeplinească 50 de sarcini sau „provocări”, precum să se automutileze, să vizioneze filme de groază pe tot parcursul zilei sau să se trezească la ora 4:20. În cea de-a 50-a zi, manipulatorul care controlează jocul îi spune tânărului să își pună capăt zilelor, scrie publicația The Sun.

Recent, două adolescente din Rusia de 15 ani au fost găsite moarte după ce s-au aruncat în gol de la etajul unui bloc. Prima dintre fete a publicat pe o rețea de socializare o fotografie cu o balenă albastră uriașă, însoțită de mesajul „Sfârșit”. Cea de-a doua fată a scris „Sensul este pierdut… Sfârșit”. Două zile mai târziu, o fetiță de 14 ani, din Rusia, a murit după ce s-a aruncat sub un tren.

Anchetatorii de caz încă nu au făcut publică versiunea oficială a deceselor celor trei fete, însă presupun că acestea au legătură cu jocul menționat. În acest sens, poliția a deschis o anchetă pentru incitare la sinucidere.

Totodată, oamenii legii au anunțat că au arestat un presupus conducător al jocului. Este vorba despre un tânăr de 21 de ani, care a organizat, în perioada anilor 2013-2016, opt așa-numite „grupuri ale morții”.

Un raport UNICEF, publicat în 2011, arată că Rusia se află în topul țărilor cu cea mai mare rată de suicid în rândul adolescenților – de trei ori mai mare decât media globală.

Conform digi24.ro, hărțuirea pe rețelele de socializare îi vizează în special pe tinerii de 12-13 ani. La această vârstă, adolescentul trece printr-o fază de negare a riscurilor, de negare a regulilor, are o angoasă specifică și o fascinație pentru moarte. Tinerii pot crea grupuri și se pot uni întru agresiune. Agresivitatea este pentru ei o modalitate de coeziune.

Psihologii îi încurajează pe părinți să fie vigilenți în privința hărțuirii copiilor lor. La vârsta aceasta, ei nu au încredere. Trebuie supravegheați și controlați.

suntparinte.md vă îndeamnă să raportați pe www.siguronline.md problema pe care o aveți sau dacă sunteți îngrijorat/ă de ceva ce i se întâmplă online copilului dumneavoastră.

Vezi și:

Părinți, fiți vigilenți! Copiii sunt atrași de un nou joc periculos, devenit viral pe Internet

Sursa foto: dkim-reputation.org

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.