Soţia aflată în întreţinerea soţului asigurat va beneficia de indemnizaţie de maternitate
Util pentru părinți

Soţia aflată în întreţinerea soţului asigurat va beneficia de indemnizaţie de maternitate

Soția aflată în întreţinerea soţului asigurat va putea beneficia de indemnizație de maternitate, dacă la data acordării concediului de maternitate nu este angajată în câmpul muncii şi nu realizează venit asigurat. Faptul poate fi confirmat prin carnetul de muncă şi prin declaraţia scrisă pe proprie răspundere că nu este persoană asigurată.

Proiectul de lege aprobat astăzi de Guvern prevede modificarea şi completarea articolului 16 alin. (5) al Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, care a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională. Acesta prevedea că soţia se află în întreţinerea soţului asigurat dacă pe parcursul a nouă luni consecutive, premergătoare lunii acordării concediului de maternitate, nu a fost angajată și asigurată obligatoriu sau dacă şi-a pierdut statutul de asigurat în această perioadă.

Indemnizaţia de maternitate este acordată pentru pierderea capacităţii de muncă. Atât persoana care nu a contribuit la sistemul public de asigurări sociale, cât şi cea care a contribuit parţial şi-au pierdut capacitatea de muncă şi se află în întreţinerea soţului salariat.

Pentru anul 2017, sunt necesare peste 182 de milioane de lei în scopul implementării proiectului.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.