Soluția Ministerului Educației privind grădinițele ce vor fi închise vara timp de 42 de zile
PreșcolarȘtiri

Soluția Ministerului Educației privind grădinițele ce vor fi închise vara timp de 42 de zile

Perioada de vacanță pentru copiii care merg la grădiniță va fi stabilită în urma consultării părinților și, pe durata sistării activității instituției, preșcolarii vor putea merge în instituțiile apropiate. Un anunț în acest sens a fost făcut astăzi de Ministerul Educației. 

Conform Regulamentului, instituțiile de educație timpurie nu își vor sista concomitent activitatea, ci alternativ, pe parcursul lunilor iunie-august, pentru a le oferi părinților posibilitatea de a-și duce copilul la o altă grădiniță.

Astfel, în perioada sistării activității instituției, autoritățile publice locale şi conducerea, la necesitate, vor contacta instituțiile apropiate, din raza unității administrativ-teritoriale respective, care vor funcţiona şi vor putea prelua aceşti copii.

Perioada de vacanţă va fi stabilită în urma consultării părinților/reprezentanților legali ai copiilor sau a comitetului de părinți, după caz, și va fi afișată de către conducerea instituției la loc vizibil cu cel puţin 30 de zile înainte de data începerii acesteia.

Reamintim că peste 2.500 de părinți au semnat o petiție online în care își exprimă indignarea față de prevederile unui Regulament al Ministerului Educației, potrivit căruia activitatea grădinițelor va fi sistată timp de 42 de zile, în perioada vacanței de vară.

De cealaltă parte, responsabilii în educație susțin că astfel de sistări sunt necesare din mai multe motive, printre care:

  • În perioada lunilor de vară, chiar dacă grădinița lucrează, au loc lucrări de reparație curente. Zgomotul, praful, mirosul de vopsea și zăpușeala din cauza vremii toride creează condiții nerecomandate pentru copii;
  • Anterior, pentru o perioadă mai scurtă, multe dintre instituții își sistau activitatea inclusiv în timpul iernii, ceea ce contravine procesului educațional;
  • Pentru perioada lunilor de vară, curriculumul nu prevede desfășurarea activităților educaționale propriu-zise, cu excepția celor de asanare și întremare a sănătății (apă, soare, mișcare), alimentație, somn și distracții;
  • Frecvența copiilor scade sub 50%, însă doar 1% dintre copii stau acasă pe motiv de boală;
  • Cadrele didactice nu beneficiază de concediu integral, ci de maximum două săptămâni consecutive, iar personalul care le înlocuiește nu este salarizat așa precum prevede Codul Muncii etc.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.