Școlar

Situație alarmantă în WC-urile din unele școli din țară: Condiții insalubre, lipsă de hârtie igienică și săpun

Postat de martie 30, 2018 No Comments

Situația toaletelor din instituțiile de învățământ din Republica Moldova este una alarmantă. Dacă în unele școli există grupuri sanitare moderne în interiorul clădirii, atunci în alte instituții acestea se află la o anumită distanță de clădirea școlii, iar condițiile sunt mizerabile. Toate aceste probleme au fost identificate în urma unei cercetări realizate de către un grup de adolescenți din cadrul „Platformei Copiilor”.

La cercetare au participat 175 de elevi din diferite instituții de învățământ din întreaga țară. Tinerii au avut posibilitatea să îndeplinească anonim niște formulare în care își exprimau opinia despre condițiile igienice și sanitație în școli.

Toalete amplasate departe de școală 

57 la sută dintre elevii care au participat la cercetare susțin că toaleta școlii este amplasată în afara clădirii. Există totuși o diferență între școlile de la sat și cele de la oraș: 29% dintre copiii din localitățile rurale au menționat că WC-ul se află în interiorul școlii, comparativ cu 76% dintre copiii din localitățile urbane.

Distanța dintre școală și WC este destul de mare, iar pe timp de iarnă este destul de dificil de ajuns acolo. În toaletă este zăpadă și frig”, a declarat unul dintre participanții la studiu.

Totodată, unii elevi au spus că, în școlile unde învață, toaletele pentru băieți sunt amplasate afară, iar cele pentru fete – în interior.

Fiind rugați să aprecieze starea generală a grupurilor sanitare cu o notă de la 1 la 7, aproape 60% dintre elevi au date note de la 1 la 4.

Fără hârtie igienică în toaletă și fără săpun la lavoare

Chiar dacă 90% dintre copii spun că există lavoare unde pot să-și spele mâinile, 70% dintre aceștia menționează că rar există sau niciodată nu există săpun. Băieții și mai rar au la îndemână un lavoar la care ar putea să-și spele mâinile cu săpun după ce merg la veceu: 84 la sută dintre băieți au acces, în comparație cu 93 la sută dintre fete.

De asemenea, 75 la sută dintre respondenți au menționat că la WC nu există niciodată hârtie igienică, iar mirosul este foarte urât.

De multe ori, intimitatea copiilor este slab asigurată. Chiar dacă 77% dintre elevi au menționat că în toaletele din școală există pereți care delimitează cabinele, doar 43% dintre copii spun că aceste cabine au și uși.

Fetele se rușinează să intre în prima cabină, deoarece nu există uși. Din acest motiv, fetele sunt nevoite să meargă la WC în timpul orelor”, a precizat un elev.

Profesorii merg la un alt veceu decât cel al elevilor, susțin 70 la sută. Potrivit tinerilor, condițiile din veceul profesorilor sunt mult mai bune decât cele din veceul elevilor.

O situație alarmantă care necesită implicare

Reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) susțin că situația este alarmantă, de aceea trebuie să fie întreprinse toate măsurile pentru a rezolva această problemă.

„Problemele identificate cu referire la apa potabilă și blocurile sanitare sunt probleme identificate și de noi. Acum se lucrează la elaborarea unor documente cu privire la standardele de dotare a școlilor. Avem standarde pentru fiecare sală de clasă, inclusiv și standarde pentru blocurile sanitare, care includ acele necesități igienice, pornind de la hârtie igienică și săpun lichid. Toate acestea sunt foarte importante și asigură sănătatea copiilor. Vom ține cont de părerea elevilor și sperăm că aceste probleme vor fi rezolvate”, a declarat Angela Cutasevici, secretar de stat în cadrul MECC.

Directorul adjunct al Centrului Național de Sănătate Publică, Ion Șalaru, a precizat că, dacă vrem să avem copii sănătoși, trebuie să fie create toate condițiile și să existe un curs obligatoriu despre deprinderile de viață.

„Această problemă este foarte importantă. Dacă vorbim în termeni medicali, de la 40 până la 80% dintre bolile infecțioase pot fi prevenite dacă este respectată igiena. Este foarte important ca elevii să aibă deprinderi sănătoase de viață și să înțeleagă care sunt riscurile pentru sănătate în cazul în care nu este respectată igiena. Totodată, este important de a crea toate condițiile necesare pentru elevi. Autoritățile locale și directorii de școală trebuie să trateze serios această problemă și să nu întreprindă doar niște acțiuni pe care pot să le raporteze finanțatorilor”, a adăugat Ion Șalaru.

„Platforma Copiilor” a fost creată în anul 2017, fiind administrată de 22 de adolescenți din 12 regiuni ale țării. Aceasta are drept scop crearea unui spațiu online unde copiii se pot informa despre drepturile lor, unde pot să-și exprime anonim opinia și unde pot raporta anumite cazuri de încălcare a drepturilor copilului. Activitatea grupului este facilitată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), cu susținerea „Save the Children”.

Lasă un comentariu