Știri

Situația din învățământul municipal Chișinău: 58 de instituții cu sold negativ, altele 9 – în stare critică

Postat de iunie 12, 2018 No Comments

În municipiul Chișinău, 58 de instituții de învățământ primar și secundar au înregistrat sold negativ. În alte nouă instituții, situația este critică. Despre aceasta a anunțat șefa Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS), Rodica Guțu. La rândul său, primarul interimar, Ruslan Codreanu, s-a arătat indignat de faptul că municipiul Chișinău este codaș la capitolul implementarea reformei de descentralizare a instituțiilor de învățământ.

Șefa DGETS a menționat că, pentru întreținerea instituțiilor cu sold negativ, Direcția educație și Direcția finanțe au fost nevoite să identifice resurse financiare necesare pentru salarizarea angajaților și achitarea utilităților. În context, componenta municipală a fost afectată de necesitatea întreținării celor 58 de instituții.

Cât ține de cele nouă instituții în care situația e critică, Rodica Guțu a declarat că acestea utilizează spațiile educaționale în proporție de doar 25%: Liceul Teoretic „Mihail Lomonosov”, Gimnaziul „Taras Şevcenko”, Gimnaziul nr. 45 (com. Ciorescu), Gimnaziul nr. 49, Gimnaziul nr. 65 (Condrița), Gimnaziul nr. 67 (s. Revaca), Gimnaziul nr. 77 (Cricova), Gimnaziul nr. 86 și Gimnaziul nr. 102 (s. Brăila).

Pentru asigurarea funcționalității instituțiilor cu sold negativ, au fost alocate 25,6 milioane de lei, comparativ cu 10,7 milioane alocate în anul 2016. În context, DGETS îndeamnă conducătorii să extindă aria de aplicare a formulei de finanțare per elev.

La rândul său, primarul interimar, Ruslan Codreanu, s-a arătat nemulțumit de faptul că DGETS nu a monitorizat situația în acest domeniu, respectiv unele instituții sunt arhipline, în timp ce altele – goale, în același district școlar:

[dt_quote type=”blockquote” font_size=”big” animation=”none” background=”plain”]„Municipiul Chișinău este codaș la implementarea reformei de descentralizare a instituțiilor de învățământ. Eu aș pune nota doi Direcției educație, pentru că noi suntem la coada țării, dar ar trebui să fim pe primul loc și să oferim exemplu altor raioane cum se trece la autogestiune. Trecerea instituției ca executor de buget înseamnă că banii rămân în instituție și conducerea decide ce face cu banii respectivi, ce e nevoie de reparat. Pe de altă parte, sunt 58 de instituții cu sold negativ și, doar în prima jumătate a anului 2018, costul pe bugetul municipal al instituțiilor cu sold negativ este de 60 de milioane de lei. Aceasta se întâmplă când clădirea are o capacitate de 1.000 de elevi, însă în fiecare an numărul elevilor scade”.[/dt_quote]

În acest sens, Ruslan Codreanu a solicitat Direcției educație să elaboreze de urgență un plan de eficientizare a rețelei unităților școlare din municipiu.

La începutul anului de studii 2017-2018, în municipiul Chișinău funcționau 145 de instituții de învățământ primar și secundar – circa 85 456 de elevi. Începând cu anul 2013, 123 de unități școlare din municipiu sunt finanțate în baza formulei cost standard/elev. În 2018, alocația per elev fiind de 10 792 de lei.

Lasă un comentariu