Site-ul 12plus.md - sursa online de încredere a adolescentului. Îndeamnă-ți copilul să acceseze
AdolescentȘtiri

Site-ul 12plus.md – sursa online de încredere a adolescentului. Îndeamnă-ți copilul să acceseze

„Adolescența e mai frumoasă în siguranță!” este mesajul pe care îl transmite Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) odată cu lansarea Campaniei Naționale „Adolescență în siguranță”. Campania este destinată tinerilor cu vârsta 12+ și își propune să ofere instrumentele necesare pentru ca tinerii, părinții și specialiștii din domeniu să poată lua măsurile necesare pentru prevenirea abuzului şi exploatării sexuale asupra copiilor.

„Cu regret, ne regăsim în lista țărilor din care sunt recrutați tinerii, pentru a fi exploatați, traficați, expuși diferitor forme de abuz. Respectiv, credem că, prin dezvoltarea rezilienței individuale la tineri și prin dezvoltarea rezilienței colective (a întregii societăți), noi vom putea preveni și stopa fenomenul de abuz și exploatare sexuală a tinerilor. Un studiu realizat de Centrul nostru, în 2015, care, de fapt, a stat la baza elaborării conceptului acestei campanii, ne-a arătat că între 9 și 13% din populația adultă a Republicii Moldova justifică relațiile sexuale ale tinerilor contra anumitor beneficii”, a declarat Daniela Sîmboteanu, președinte CNPAC.

Unul dintre aceste instrumente este site-ul www.12plus.md, care conține articole despre adolescență, vloguri realizate de psihologi (premieră pentru țara noastră), teste psihologice, istorii video cu băieţi şi fete, în care sunt abordate subiecte ce țin de relaţii în adolescenţă, sexting, trafic, exploatare și sponsorizare.

„Cu ajutorul formatorilor, adolescenții vor învăța să ia decizii responsabile, pentru a-și trăi adolescența în siguranță. Tinerii vor fi instruiți doar de psihologii din cadrul Serviciului de asistență psihopedagogică și centrelor de sănătate prietenoase tinerilor. De ce psihologi? Pentru că programul este unul foarte sensibil, subiectele abordate sunt sensibile și ele necesită să fie susținute de niște persoane care au o înțelegere profundă a consecințelor și au înțelegerea aspectului dezvoltativ, adică a particularităților de vârstă ale adolescenților”, a menționat Parascovia Topada, coordonatoare Programe de prevenire CNPAC.

Un alt instrument în cadrul Campaniei este Programul „12Plus”. Activităţile propuse constau din discuţii în grup, moderate de un adult instruit în aplicarea acestui program, în baza unor filmuleţe cu băieţi şi fete.

De asemenea, în cadrul Campaniei vor fi organizate și cluburi de discuţii cu tinerii. Astfel, adolescenţii, împreună cu psihologii, vor discuta despre relaţiile de iubire în adolescenţă, riscurile şi provocările acestei perioade, dar şi cum/de la cine să solicite ajutor.

Menționăm că, doar în ultimii ani, numărul de infracțiuni raportate comise împotriva copiilor a crescut considerabil. În timp ce, în 2010, Ministerul Afacerilor Interne a înregistrat un număr de 653 de crime comise împotriva copiilor, în 2016 numărul acestora a ajuns la 980 de cazuri înregistrate de abuz fizic și sexual, exploatare și trafic.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.