Sindromul morții subite la sugari: Află cum să îți protejezi bebelușul
Bebeluș

Sindromul morții subite la sugari: Află cum să îți protejezi bebelușul

By 16/04/2016 septembrie 17th, 2021 No Comments

Hormonul creșterii, cel ce contribuie esențial la dezvoltarea bebelușului, este eliminat în timpul somnului. Tocmai de aceea, în afară de nutriție, somnul este factorul ce determină sănătatea nou-născutului.

Pe lângă durată, poziția în care doarme bebelușul este vitală pentru starea lui de bine. Sindromul morții subite (SMS) reprezintă moartea sugarului cu vârsta sub 1 an, fără o cauză cunoscută. Fenomenul, numit în trecut „moartea în pătuț”, nu este o boală, ci un diagnostic stabilit atunci când un bebeluș aparent sănătos moare fără niciun avertisment. Se pare că sindromul morţii subite depinde de controlul respiraţiei în timpul somnului și are loc în cazul în care bebelușul trece printr-o apnee (oprirea temporară a respiraţiei).

Datorită cercetărilor făcute de Institutul Național de Sănătate a Copiilor și Dezvoltare Umană, a fost descoperită o legătură între somnul pe burtică și rata crescută a SMS. De atunci, mii de campanii de informare au fost organizate în întreaga lume și părinții – atenționați: poziția cu cel mai scăzut risc de SMS este cea pe spate! Această poziție este singura ce ajută la deschiderea căilor respiratorii.

Cel mai mare risc de moarte subită este între două şi patru luni de viaţă, fiind redus considerabil după vârsta de 8 luni. Regulile de prevenire însă ar trebui să fie menținute până la sfârșitul primului an de viață.

Unii părinți îşi dau seama că bebeluşului îi este greu să adoarmă pe spate sau se trezeşte foarte des din cauza poziţiei. În cazul în care bebeluşul nu vrea să doarmă pe spate, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare. O băiţă relaxantă şi o masă săţioasă ar putea convinge sugarul să adoarmă pe spate.

Experții nu recomandă să lași copilul să adoarmă pe burtă și apoi să-l muți pe spate, deoarece, fiind obișnuit să adoarmă pe burtică, va avea tendința să revină în această poziție în somn, ceea ce este periculos.

În acest context, Academia Americană de Pediatrie a publicat câteva recomandări pentru un mediu sigur în timp somnului bebeluşilor:

  • alege pentru copil poziţia de dormit pe spate;
  • aerisește bine camera (temperatura ideală ar trebui să fie în jur de 20 de grade);
  • nu acoperi în exces copilul;
  • nu expune copilul la fumul de ţigară;
  • nu împărți patul cu micuțul, e recomandat ca pătuţul copilului să fie poziţionat în timpul nopţii în camera în care dorm părinții;
  • nu păstra în patul copilului jucării, pături sau pernuțe – obiecte cu care s-ar putea asfixia.

Poziția pe burtă este recomandată dacă ai copilul sub supraveghere. Lasă-l să stea pe burtă atunci când se joacă, pentru că îl ajută să-și dezvolte și să-și întărească mușchii, mai ales cei ai umerilor.

În timp ce doarme pe spate, direcționează-i capul spre stânga sau spre dreapta în primele 3-4 luni de viață. Nu trebuie să rămână cu fața în sus, pentru că, în această perioadă, bebelușul vomită destul de frecvent și se poate îneca. Alternează poziția capului, la fel și partea pe care-l pui pe copil pe pat, după alăptare.

După primul an de viață, dormitul pe o parte devine o opțiune. Încearcă să orientezi dormitul pe partea dreaptă, pentru a nu exercita o presiune nedorită pe cord.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.