Skip to content Skip to footer

Simptomele dependenței de computer. Cum îți ajuți copilul să scape de acest pericol

Computerul și Internetul sunt resurse indispensabile în lumea în care trăim. Copiii sunt tot mai atrași de ele, iar în cele mai dese cazuri devin dependenți. Părinții trebuie să știe cum să limiteze timpul petrecut de cei mici în fața calculatorului și cum să-și motiveze copiii să aibă și alte activități în viața de zi cu zi.

Angela Palancean, coordonatoarea paginii www.siguronline.md, din cadrul organizației „La Strada”, a relatat pentru suntparinte.md că petrecerea unui număr mare de ore în fața calculatorului, pe Internet, poate afecta performanța școlară, poate genera probleme de sănătate și de integrare socială.

Atunci când copilul nu se poate dezlipi de calculator, telefon mobil sau de televizor și renunță la anumite activități în favoarea timpului petrecut online, apar simptomele dependenței:

  • Scăderea activității fizice, dureri de cap, gât sau spate;
  • Schimbarea programului somnului din cauza timpului petrecut online;
  • Neglijarea activităților școlare și refuzul de a ieși cu prietenii;
  • Pierderea noțiunii timpului și manifestarea agresivității;
  • Incapacitatea de a-și găsi ocupație pe plac fără a folosi Internetul.

Identificate în fazele de început, aceste probleme pot fi gestionate mai ușor. Totuși, dacă copilul a ajuns să fie dependent și părintele simte că a epuizat toate metodele, ajutorul unui psiholog ar fi o soluție. Prin intermediul unor terapii specifice, copilul poate fi ajutat să înțeleagă de ce dependența de calculator este o problemă, să conștientizeze cum este afectat și cum poate să-și schimbe comportamentul.

Este recomandat ca timpul petrecut încontinuu în fața calculatorului să nu depășească o oră. Totodată, pentru a convinge copilul să stea cât mai puțin timp în fața calculatorului, întreprinde următoarele acțiuni:

Stabilește împreună cu copilul un program zilnic, în care să fie specificat timpul rezervat pentru fiecare activitate: școală, teme pentru acasă, plimbări, citit, desenat, modelat, joacă, igienă și somn.

  1. Identifică o pasiune și înscrie copilul la mai multe activități extrașcolare. Frecventarea unui curs de aprofundare a cunoștințelor în studierea unei limbi străine ar ocupa timpul copilului și reduce timpul pentru a naviga pe Internet.
  2. Încurajează activitățile sociale: organizarea unor întâlniri cu prietenii copilului și părinții acestora, ieșiri la cafenea, participări la evenimente publice.

Totuși, pentru o educație armonioasă NU interzice totalmente copilului să utilizeze computerul. Nu trebuie să uităm că Internetul oferă copiilor și posibilitatea de a accesa informaţii special adresate lor, precum jocuri sau materiale educative.

Noi doar trebuie să monitorizăm dacă ei fac asta în condiţii sigure și pentru un timp limitat. Discută cu copilul, deoarece comunicarea rămâne a fi cea mai eficientă metodă de educare și disciplinare.

Vezi și:

Metode prin care să controlezi de la distanță ce face copilul pe computer sau Internet

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.