Sfaturi de la o bonă: Cum să alegi cea mai bună dădacă pentru copilul tău
Copil mic

Sfaturi de la o bonă: Cum să alegi cea mai bună dădacă pentru copilul tău

By 23/02/2017 noiembrie 1st, 2021 No Comments

Sursa foto: UNICEF Moldova

Decizia de a angaja o bonă este un pas important în viața familiei. Înainte de a face acest pas, părinții trebuie să conștientizeze că nu vor avea posibilitatea să fie alături de copil în momente importante. De aceea, bona trebuie să posede cele mai bune calități, astfel încât copilul să nu simtă atât de mult lipsa părinților.

Melania are 56 de ani și, de șase ani, lucrează în calitate de bonă. Femeia spune că, să fii bonă, nu este un lucru ușor. Această profesie necesită responsabilitate, răbdare și mult suflet.

Atunci când părinții decid să angajeze o bonă, trebuie să se gândească dacă serviciul este într-atât de prioritar, încât să piardă cele mai importante momente din viața copilului lor.

„Este foarte important ca părinții să-i fie alături până la vârsta în care copilul deja este cât de cât independent. Este foarte plăcut să stai cu copilul tău. Așa că, dacă părinții au posibilitatea, ar fi foarte bine să stea cât mai mult alături de copil. Spun aceste lucruri din propria experiență, în calitate de mamă și bunică”, a menționat Melania.

Dacă totuși părinții nu au posibilitatea să fie alături de copil și decid să angajeze o bonă, aceasta ar trebui, în primul rând, să aibă următoarele calități:

  • să aibă un aspect exterior plăcut;
  • să aibă spirit de observație;
  • să folosească un limbaj decent, coerent și corect;
  • să fie comunicativă:
  • să fie creativă;
  • să fie calmă.

Perioada de probă este una obligatorie. Femeia spune că, de fiecare dată, a stabilit perioada de probă împreună cu părinții copilului. În acest timp, ar fi bine ca bona și copilul să se obișnuiască unul cu celălalt, să interacționeze, să se joace, astfel încât copilul să nu plângă atunci când părinții pleacă și el rămâne doar cu bona.

Un lucru care nu trebuie să fie uitat este o discuție dintre părinți și bonă despre obiceiurile, preferințele copilului, jucăriile preferate și persoanele apropiate. Nu în ultimul rând, părinții trebuie să știe care sunt metodele de disciplinare pe care bona obișnuiește să le aplice, pentru a preveni violența.

Totodată, este recomandat să fie stabilite niște reguli ce țin de alimentație, somn, joacă și educație. Este necesar și ca bona să aibă telefoanele părinților pentru a-i apela.

Cât ține de salariu, acesta este stabilit, la fel, de către bonă și familie, în funcție de grafic și de posibilitățile familiei.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.