Skip to content Skip to footer

Sfatul psihologului: Înlocuiți pedeapsa cu disciplină și comunicare

Țipete, plânsete sau isterici – sentimente și emoții întâlnite la copii. Odată cu creșterea copiilor, acestea devin tot mai intense și diverse, iar cei mici nu știu cum să le gestioneze corect. Deseori, pentru a calma copilul, părinții recurg la pedepse – lucru total greșit. 

Însuși cuvântul „pedeapsă” semnifică supunerea și impunerea unei păreri străine, ceea ce nu este corect. Copiii nu trebuie să fie pedepsiți, ci disciplinați și învățați cum să relaționeze cu alte persoane și cum să-și exprime emoțiile. De această părere este psihologul Natalia Rotaru-Sârbu, care susține că disciplina și comunicarea sunt primordiale în educația copilului.

Fiecare copil are ritmul său de dezvoltare și propriul temperament. De aceea, părinții trebuie să cunoască ce temperament și caracter are copilul și care sunt punctele lui slabe. Totodată, este necesar să i se explice faptul că fiecare comportament are o consecință. În funcție de aceste lucruri, spuneți-i calm unde a greșit și care sunt consecințele comportamentului său. Comunicați cu copilul, deoarece numai așa puteți preveni asemenea comportamente pe viitor.

Pedepsele pot avea consecințe grave. Printre acestea se numără:

  • anxietate;
  • frică de părinte;
  • tendință de a se lupta cu părintele și a demonstra că are dreptate;
  • tendință de a se răzbuna;
  • tendință de a atrage atenția prin fapte bune sau rele.

Sfaturi pentru părinți

Specialista vine și cu câteva recomandări pentru părinți, care îi vor ajuta să depășească situațiile tensionate:

– Nimeni nu a anulat comunicarea între părinte și copil. Comunicați cât mai mult și pe înțelesul micuților, astfel încât cei mici să se simtă importanți și iubiți.

– Dezvoltați-vă încrederea de sine, ca mai apoi să dezvoltați această calitate în copilul vostru.

–  Nimeni nu este perfect. De aceea, citiți, participați la instruiri, seminare pentru a vă dezvolta și a învăța cum să procedați în situații dificile.

– Ascultați copilul când vrea să spună ceva. Copiii spun adevărul dacă le oferiți posibilitatea, iar în situații tensionate ei devin sinceri și pot spune ce-i frământă cu adevărat. Dacă nu vă veți asculta copilul, atunci acesta se poate închide în sine.

– Deveniți partenerul lui de joacă. Improvizați, construiți, desenați împreună. Astfel, el va crește armonios.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.