Serviciile de vaccinare, relansate! Copiii cu febră sau alte simptome de infecție respiratorie vor fi reprogramați
Știri

Serviciile de vaccinare, relansate! Copiii cu febră sau alte simptome de infecție respiratorie vor fi reprogramați

Începând cu 16 mai curent, au fost relansate serviciile de imunizare în țara noastră. Ședințele de vaccinare vor fi organizate doar după ce medicul de familie vă va programa, în funcție de situația epidemică locală şi capacitățile instituției.

În primul rând, vor fi programați copiii care n-au primit vaccinarea primară. Pe parcurs vor fi preluate gradual revaccinările copiilor și ale adulților.

Vaccinările vor fi efectuate în conformitate cu Calendarul vaccinărilor, aprobat în cadrul Programului Național de Imunizări pentru anii 2016-2020.

Vaccinarea copiilor, care nu a putut fi realizată din cauza sistării imunizărilor sau din alte cauze, va fi efectuată cu intervalul minim de 30 zile între vaccinuri.

Vaccinarea copiilor cu semne de infecție respiratorie acută, febră la ei sau la membrii familiei/îngrijitori va fi programată după rezolvarea stării de boală. Copiii care au suportat COVID-19 vor putea fi vaccinați peste 14 zile după însănătoșire, confirmată prin investigație de laborator; copiii care au avut contact într-un focar de COVID-19 – peste 14 zile de la ultimul contact în focar.

Pentru evitarea infectării cu diferite tipuri de virusuri, cu transmitere pe calea aerului, părinții/îngrijitorii sunt îndemnați să se deplaseze cu copilul la instituția medicală folosind transport individual, serviciul taxi, pe jos etc.

În incinta instituției medicale va fi permis accesul doar al unui însoțitor al copilului. Adultul, obligatoriu, va fi dotat cu mască și mănuși. Copiii, cu vârsta mai mare de 6 ani, de asemenea, vor purta echipament de protecție a organelor respiratorii.

Înainte de vaccinare, copilul va fi examinat de către medicul de familie, care va decide și va autoriza vaccinarea. Părinții/îngrijitorii vor fi informați despre vaccinurile care urmează a fi administrate, beneficiile lor și riscul pentru sănătate și viață în caz de nevaccinare, posibilele evenimente adverse postimunizare și acțiunile în caz de apariție a acestor evenimente.

Menţionăm că, din 17 martie curent, au fost temporar suspendate imunizările profilactice, cu excepția vaccinării primare a nou-născuților în maternități contra hepatitei virale B și a tuberculozei.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea, reieșind din situația epidemiologică locală privind COVID-19, deoarece sistarea îndelungată a imunizărilor poate favoriza răspândirea unor infecții severe, precum tusea convulsivă, rujeola, oreionul, difteria, infecțiile cu pneumococi și rotavirusuri etc.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.