Semnificația Paștelui, pe înțelesul copiilor: Tradiții și obiceiuri cultivate de către părinți pentru pici
Util pentru părinți

Semnificația Paștelui, pe înțelesul copiilor: Tradiții și obiceiuri cultivate de către părinți pentru pici

By 14/04/2017 aprilie 13th, 2020 No Comments

Fiecare dintre noi își aduce aminte cu drag de momentele din copilărie când, împreună cu părinții, mergeam la biserică în noaptea de Paște, ne adunam la masa de sărbătoare și ciocneam ouă roșii. Acum a venit rândul nostru să contribuim la formarea unor amintiri frumoase și calde pentru copii despre sărbătorile de Paști. 

Încondeierea ouălor, decorarea casei cu flori, coacerea cozonacilor și decorarea lor sunt doar câteva dintre tradițiile pe care Dana și Sergiu Odainic încearcă să le transmită copiilor:

„Avem multe tradiții pe care le-am învățat de la părinții noștri încă de când eram mici și acum încercăm să le transmitem copiilor. De obicei, vopsim ouăle în sâmbăta Paștelui și copiii se implică cu plăcere în acest proces. Bunicile coc cozonaci și păști, iar copiii decorează cozonacii. La sfințit coșul de Paște merg cei mai mari membri ai familiei. Dimineața, copiii se trezesc la ora 6:00 și ne spălăm cu un ou roșu si unul alb. Ultimul care s-a trezit ia bănuții de la fundul vasului. Ne așezăm la masă și neapărat ciocnim ouă roșii și gustăm bucatele sfințite. Apoi mergem în ospeție la bunei”.

Părinții au grijă să le spună copiilor ce semnificație au sărbătorile de Paști:

„Le povestim că este ziua când a înviat Iisus, de aceea spunem „Hristos a înviat!” în loc de „Bună ziua!”. Încercăm să le povestim copiilor cât mai multe lucruri despre sărbătorile de Paști. Matei cunoaște câte ceva de la grădiniță, iar Olivia este încă prea micuță ca să înțeleagă semnificația acestei sărbători. Cel mai mult, ea este fascinată de Iepurașul de Paști care le aduce cadouri copiilor”.

Anna Casian-Musteață susține că, la fel ca soțul, se trage dintr-o familie creștin-ortodoxă, în care tradițiile și obiceiurile sunt respectate. De aceea, soții țin neapărat să le transmită și copiilor aceste tradiții:

„Pentru Cecilia este al patrulea Paști, dintre care doar o singură dată nu am fost noaptea la biserică. Aceasta este o tradiție pe care vreau să o transmit copiilor mei, deoarece adevărata sărbătoare începe cu pască și ouă sfințite. De asemenea, tare mult aș vrea ca ambii copii să meargă „cu ouă roșii” (în satul nostru așa se spune) până când vor crește.

Este un obicei frumos să mergi din casă în casă și să vestești că „Hristos a înviat!”, iar pentru asta să fii răsplătit cu dulciuri și un ou roșu. Când eram mică, așteptam cu nerăbdare dimineața de Paște, să îmbrac hainele noi și să merg la vecini cu „vestea cea bună”. Un alt obicei pe care vom încerca să-l păstrăm, începând cu acest an, este împodobirea Copacului Paștelui, despre care am scris pe blog”.

În familia Casian-Musteață, ziua de Paște începe noaptea, când merg cu toții la biserică să sfințească pasca și ouăle roșii. Reveniți acasă, dorm puțin; dimineața se așază la masa de sărbătoare, după care copiii merg prin sat „cu ouă roșii”. Soții au pregătit o listă cu activități și jocuri pe care le vor face în familie: curse cu ouă vopsite, piñata de Paște, plimbări prin satul bunicilor.

Victoria Lîsenco spune că a făcut o tradiție din mersul la biserică în noaptea de Paște. Alexandra și Valeria merg bucuroase în fiecare an, împreună cu părinții, pentru a sfinți bucatele pregătite:

„În dimineața de Paște, după ce venim de la biserică, ne spălăm cu apă în vasul unde sunt un ou roșu, unul alb și bănuți, după care ne așezăm la masa de sărbătoare, unde neapărat ciocnim ouă roșii. Apoi mergem în ospeție la bunei”.

Victoria susține că, de Paște, vopsește doar ouă roșii și le spune copiilor că, potrivit tradiției, acestea simbolizează sângele lui Iisus care a curs pentru noi. Cât despre mâncarea sfințită, le povestește fetițelor că aceasta este o binecuvântare de la Dumnezeu, care ne aduce pace și ne purifică sufletul.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.