Skip to content Skip to footer

Semnele unui bun învățător de clase primare

Un învățător cu spirit creativ este garantul unui mediu propice pentru dezvoltarea copilului. Un astfel de cadru didactic va ști să transmită cunoștințe și să dezvolte imaginația elevului.

Clasa acestui cadru didactic va deveni un loc în care copilul va veni cu plăcere și dorința de a reuși îi va spori încrederea. Însă cum să găsești un astfel de învățător pentru copilul tău?

Înainte de a înscrie copilul într-o anumită clasă, poți merge la școală pentru a cunoaște profesorii ce urmează să primească micuți în clasa I. Fiecare școală primară ia în fiecare an cel puțin două-trei clase I, ceea ce înseamnă că urmează să întâlnești cel puțin trei învățători (asta dacă nu încerci la alte școli). Este o practică bună și pentru cel mic, deoarece familiarizează copilul cu împrejurimile în care-și va petrece o bună parte a zilei.

În timp ce faci cunoștință cu învățătorul copilului și studiezi clasa în care va învăța, atrage atenția la câteva momente importante:

  • Urmărește felul în care interacționează copilul și viitorul lui învățător. Observă dacă învățătorul pune întrebări precum „Ce ar fi dacă am face așa?”, „Cum am putea ajunge la același rezultat printr-un alt mod?”, „Poate ai vreo altă idee?” etc. În acest fel, cadrul didactic îl face pe copil să gândească.
  • Remarcă dacă învățătorul folosește jocul ca modalitate de explicare a anumitor lucruri.
  • Întreabă învățătorul dacă poți asista la o lecție. În clasa unui învățător bun, părintele este întotdeauna binevenit.
  • Întreabă învățătorul cum vor fi apreciate rezultatele micilor școlari, dat fiind faptul că, potrivit noului Cod al Educaţiei, profesorii apreciază performanţele copiilor doar verbal, cu încurajări sau cuvinte de laudă, nu cu note. Este important ca elevii să înțeleagă valoarea cunoștințelor, nu cea a notelor.
  • Examinează sala de clasă în care va învăța micuțul. O sală confortabilă și viu colorată, dotată cu diverse materiale, va fi pe plac copilului tău.
  • Atrage atenția dacă băncile sunt lipite în grupuri. Specialiștii afirmă că elevii ce lucrează în echipe mici învață mai repede și deprind să se ajute reciproc.
  • Copiii pot reacționa dureros dacă nu le reușește să învețe o poezie sau să rezolve o primă problemă matematică. Dacă ai un copil emotiv, împărtășește-i acest lucru viitorului învățător și observă-i reacția. Un profesor bun va ști să-i lămurească elevului că greșelile fac parte din procesul firesc de învățare.

Un bun învățător de clase primare îl va determina pe copil să îndrăgească școala și lectura. Pentru dezvoltarea copilului tău, nu ezita să vorbești cu învățătorul despre progresele și problemele școlarului.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.