Skip to content Skip to footer

Semne care îți arată că ai un copil manierat

Copiii sunt oglinda părinţilor, iar comportamentul lor reflectă, în mare parte, cei 7 ani de acasă. Dacă doriți să aveți un copil manierat, trebuie să nu uitați cel mai important lucru – să fiți un exemplu pentru el.

Dorina Arsene, lector de bune maniere, directorul Centrului de dezvoltare personală „ABeZe”, susține că, de multe ori, mama este prea tolerantă, iar tatăl – prea dur. Copilul însă nu ştie cum să procedeze corect dacă şi maturii au păreri împărţite. În acest sens, codul bunelor maniere vine în ajutor și atenţionează că nu există două feluri de bune maniere şi, dacă părinţii ar cunoaşte aceste reguli, cu siguranţă, am avea o societate mai cultă.

Dacă părinţii îi explică copilului, de la vârsta când începe să înțeleagă – de la 3 luni, cum este corect să procedeze în diferite situaţii, atunci acesta, cu siguranță, va deveni un copil manierat.
Poți ști că ai un micuț manierat, dacă acesta respectă următoarele reguli:
  • Ştie să salute corect, atunci când vine cineva în vizită nu se ascunde după mama;
  • Foloseşte formulele de politeţe de fiecare dată când este nevoie „te rog”/„fii amabil(ă), dă-mi, te rog” „mulţumesc”, „poftim”, „cu plăcere”, „mii de scuze”;
  • Mănâncă corect – foloseşte cuţitul şi furculiţa (copiii de la 5 ani), nu vorbeşte cu gura plină (atenţie! este corect să vorbim la masă, dar respectăm regula), ştie să mănânce corect diferite feluri;
  • Bate la uşă înainte de a intra în cameră;
  • Are grijă de igiena personală, îşi face ordine în lucrurile sale, strânge jucăriile, patul său;
  • Este respectuos cu membrii familiei;

Sfaturi pentru părinți

Dacă micuţul vă cere o jucărie, obişnuiţi-l să spună formulele de politeţe: „te rog”, „poftim”, „mulţumesc”, „îmi pare rău”. De asemenea, oferiți-i cât mai multe exemple concrete, de preferat în momentele în care încalcă vreo normă de bună purtare şi insistaţi până acestea vor deveni o obişnuinţă.

Aveţi grijă cum vorbiţi în preajma copiilor, deoarece ei adoptă acelaşi limbaj ca adulţii. Nu ţipați la copil. Vorbiți-i cu respect şi va fi mult mai cooperant. Nimănui nu-i place să audă ţipete în jurul său.

Nu pedepsiți copilul pentru a-l face de rușine. Evitaţi să fiţi prea critic. Persoana criticată nu se gândeşte la greşeală sau la ce a făcut incorect, ci la cum se poate apăra. Critica îl învaţă pe copil să îi fie teamă de iniţiative şi, la rândul lui, să fie critic cu ceilalţi şi să-i judece.

Atunci când copilul greşeşte, transformați reproşurile în sfaturi. Consolați-l  şi încurajați-l când încearcă să înveţe ceva nou şi întâmpină probleme.

Petreceți calitativ timpul cu micuţul, chiar dacă este puţin, important e să fiți acolo cu el, nu doar să vă aflați în aceeaşi cameră.

Reguli de bune maniere pe care orice copil trebuie să le cunoască

  • Să salute primul atunci când se întâlneşte cu un adult. Formula manierată de salut la băieţei este (sărut mâna, doamnă/mamă/bunică), iar în cazul bărbaţilor să nu întindă el (copilul) primul mâna;
  • Ştie să se comporte frumos: nu bruschează, nu împinge, nu strigă exagerat;
  • Cere politicos o jucărie, împarte jucăriile sau dulciurile etc.;
  • În vizită merge doar în camera permisă, cere voie politicos, este sociabil;
  • Foloseşte formula manierată „încântat(ă) de cunoştinţă” sau „îmi face plăcere” atunci când face cunoştinţă cu cineva;
  • Pe stradă nu mănâncă în timp ce merge, dar va căuta un loc mai retras sau se va aşeza pe o bancă;
  • Nu aruncă niciodată hârtii sau resturi de mâncare, dar caută un coş de gunoi sau le păstrează până acasă, indiferent unde se află (pe stradă, la teatru, la muzeu, în parc, la şcoală etc.);
  • Este punctual – o deprindere, de altfel, foarte anevoiasă pe care o poate învăţa de la părinţi, ceea ce vorbeşte despre respectul faţă de alţii, despre buna organizare a timpului, despre învăţarea celor 7 ani de-acasă;
  • Atunci când trece printre rânduri la teatru sau la film, o face cu fața spre persoane, spunând: „îmi cer scuze” sau „mii de scuze”;
  • Nu ţine coatele pe masă, pune şerveţelul de material pe braţe, nu se întinde peste masă, dar cere şi nu muşcă din pâine, dar o rupe.
Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.