Scandalul manualelor cu plumb: Directorul „Litera” spune de ce manualele aveau un miros prea puternic și va da în judecată Ministerul
Știri

Scandalul manualelor cu plumb: Directorul „Litera” spune de ce manualele aveau un miros prea puternic și va da în judecată Ministerul

Sursa foto: gazetadechisinau.md

Directorul general al Grupului Editorial „Litera”, Anatol Vidrașcu, susține că acuzațiile privind manualele de „Științe”, clasa a II-a, și de „Educație pentru societate”, clasele a X-a – a XI-a, sunt nefondate și doar au scopul de a denigra „Litera”. Motivul ar fi că Editura a contestat rezultatele licitației din 2019 pentru manuale, obținând câștig de cauză. 

Anatol Vidrașcu ne-a spus că abia luni, 2 martie, a primit raportul de expertiză de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică și că a aflat rezultatele expertizei de pe portalul Suntparinte.md. De 13 ani, editura pe care o conduce deține primul loc în România la numărul de titluri vândute și, anul trecut, a editat 15 titluri de manuale pentru școlile din România. În țara noastră însă, licitația pentru manuale ar fi decurs cu abateri.

„După ce am depus contestația, a început calvarul” 

Concursul a avut loc în aprilie 2019. Editura a prezentat Comisiei cinci exemplare tipărite care urmau să fie evaluate. De această dată, „Litera” a obținut victorie doar pentru două manuale – „Științe”, clasa a II-a, și „Educație pentru societate”, clasele a X-a – a XI-a.

„Abecedarul, la care am lucrat trei ani, l-am ofertat la prețul de cost. Oferta Editurii de stat „Știința” a fost mai scumpă cu 298 750 de lei, în timp ce oferta editurii private „Prut” – cu 800 000 de lei. A câștigat „Știința”. Editura noastră a fost depunctată special la baremul de calitate de 70%, chiar dacă autorii au fost poetul Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor, și Valentina Lungu, directoarea Școlii-grădinițe „Pas cu pas”.

Am depus o contestație la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, care ne-a dat dreptate și a anulat rezultatele licitației. Până astăzi, nu a fost organizată alta. Cei de la Minister au decis să reediteze, pentru al XV-lea an consecutiv, vechiul abecedar al editurilor „Știința” și „Prut”. După ce am depus contestația, a început calvarul. Păcatul cel mare a fost că autoarele sunt din România”, a declarat Anatol Vidrașcu.

Directorul Grupului Editorial spune că Ministerul Educației a încercat să caute tot felul de nereguli, inclusiv nu a acceptat anumiți termeni folosiți în manualul de „Biologie” sau de „Educație pentru societate”.

„Am cerut o ofertă de la Combinatul Poligrafic, dar nu am tipărit acolo manualele” 

Manualele au fost tipărite la tipografia „Rotografika” din Serbia, unde fac comenzi mai multe edituri din străinătate. Aceasta cumpără cartonul, hârtia, cernelurile fotografice, adezivii și alte consumabile de la câțiva furnizori din Europa.

Anatol Vidrașcu neagă informația precum că a indicat că manualele au fost tipărite la Combinatul Poligrafic Chișinău:

Când ne-au declarat câștigători, doar am cerut o ofertă de preț de la Combinatul Poligrafic și o descriere CIP a Camerei Naționale a Cărții. Nicăieri nu am indicat că manualele au fost acolo tipărite. Nu am indicat tipografia și tirajul, în caseta manualelor, pentru că aceasta este un secret comercial al editurilor. Ministerului însă i-am prezentat informația despre tipografie”

De ce manualele aveau un miros pronunțat de substanțe chimice? 

Directorul „Litera” admite că tipografia din Serbia nu a respectat termenul de aerisire a manualelor. Explicația este că Ministerul a tergiversat procedura de oferire a Bunului de tipar până pe data de 19 noiembrie, după care ar fi obligat Editura să tipărească manualele și să le aducă în țară în două săptămâni, pentru a putea fi distribuite în școli:

„După ce au fost tipărite, manualele au fost transportate și ținute la vamă 48 de ore, după care duse în depozit. Da, ele aveau un miros de cerneluri tipografice mai pronunțat decât ar fi trebuit, dar nicidecum nu conțin substanțe otrăvitoare. Noi am făcut tot posibilul să respectăm termenii impuși de Minister. În schimb, manualul de „Educație pentru societate”, clasa a V-a – a VI-a, pe care l-a câștigat Tipografia Centrală, nici până astăzi n-a ajuns în școli, dar despre asta nimeni nu vorbește.

Cât ține de plumb, îmi este greu să cred că o tipografie atât de mare din Serbia ar putea să folosească substanțe nocive. De fapt, plumbul nu este folosit deja de 40 de ani”. 

„Am folosit carton dublu cretat pe ambele părți, care este mai calitativ decât a cerut Ministerul”  

Anatol Vidrașcu a infirmat și faptul că a folosit carton mai puțin calitativ decât a cerut Ministerul. Mai mult, Editura a prezentat Ministerului toate certificatele de calitate privind cartonul şi hârtia:

„Ceea ce a cerut Ministerul practic nu mai este folosit în tipografii. A cerut carton cretat pe o singură parte, cu greutatea de 220 de grame. Pe el însă nu pot fi aplicate bine vopselele. Acest tip de carton crapă, nicidecum nu rezistă patru ani, cum dorește Ministerul. Noi am folosit carton cretat dublu pe ambele părți, cu greutatea de 250 de grame, care este mai scump și mai calitativ”. 

Două expertize în laboratoare de peste hotare și Ministerul Educației – dat în judecată 

În acest context, directorul Grupului Editorial a solicitat ANSP-ului să efectueze o expertiză repetată la două exemplare de carte din același lot. Totodată, Anatol Vidrașcu susține că două laboratoare neutre, recunoscute internațional, vor efectua o expertiză a materialelor folosite.

Ulterior, Tipografia și Editura vor acționa în judecată Ministerul și vor cere recuperarea daunelor, inclusiv de ordin moral, pentru prejudiciul adus reputației celor două firme. Editura a expediat și o scrisoare premierului Ion Chicu.

„Au trimis doar cărțile noastre la ANSP, ca să găsească plumb sau alte substanțe nocive. Pentru o evaluare corectă, ar fi trebuit să verifice toate manualele editate în 2019”, a adăugat Vidrașcu.

Suntparinte.md va monitoriza acest caz și vă va informa despre rezultatele expertizelor care vor fi efectuate. În plus, Editura „Litera” va include pe site-ul instituției o rubrică destinată acestui subiect, pentru a informa despre parcursul anchetei. 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.