Skip to content Skip to footer

„Sau plătești 600 de lei, sau stați acasă”. Replica pe care a primit-o o mamă cu trei copii, din motiv că nu avea bani pentru matineu

„Sau plătești 600 de lei, sau stați acasă”. Este replica pe care a primit-o de la directoare o mamă care-și duce copilul la Grădinița nr. 125 din Chișinău, după ce nu a achitat pentru matineul de Revelion. Despre aceasta a anunțat astăzi primarul interimar, Ruslan Codreanu, precizând că a primit, într-o singură săptămână, peste 100 de mesaje de la părinți cu privire la taxele informale din instituțiile de învățământ.

Edilul interimar a relatat astăzi că este vorba despre o mamă cu trei copii, dintre care unul cu dizabilitate. Totodată, soțul acesteia nu lucrează, din motiv că are o dizabilitate:

„Copiii nu au putut să se bucure de matineul de Anul Nou, pentru că mama nu a avut de unde să plătească 600 de lei. Încercați să discutați cu părinții, să vedeți câtă durere au în suflet când li se spune că copilul lor să stea acasă, pentru că mama sau tata nu are 600 de lei. Și o directoare de grădiniță, în batjocură, îi spune: „Copilul tău să stea acasă, dacă nu dai bani”. Ființa umană care-și poate bate joc într-așa hal de un copil sau de un părinte, când sunt doi invalizi într-o familie și nu lucrează soțul, dați-mi dumneavoastră calificativele”.

Ruslan Codreanu susține că și lui, în prima zi când și-a dus fiica la grădiniță, administrația i-a cerut 1.000 de lei pentru repararea acoperișului:

„Grădinița respectivă nici azi nu are acoperiș. Fiecare părinte, probabil, a dat câte 1.000 de lei. Același lucru se întâmplă în fiecare grupă nouă – se cer bani pentru televizor, pentru tablă, pentru bancă, pentru scaune. Când vine altă grupă, iarăși se cer bani. Unde se duc toate bunurile respective? De ce nu există o evidență pe bunurile din instituție care sunt procurate? Nivelul taxelor informale în instituțiile de învățământ depășește bugetul municipal pentru învățământ”. 

Edilul interimar susține că tot mai des primește mesaje de la părinți precum că directorii de grădinițe le spun că nu sunt bani și că e nevoie de implicarea părinților:

„Discutam cu un părinte de la Grădinița nr. 133. Directoarea a făcut adunare și a spus părinților: „Nu sunt produse de igienă. Haideți să strângem bani”. Cum nu avem produse de igienă, dacă noi cheltuim sute de milioane de lei pentru produse de igienă în grădinițe? Licitația pentru sectorul Centru a avut loc la începutul lunii ianuarie, produsele au fost cumpărate și distribuite în instituții”.

În context, primarul interimar a solicitat Direcției educație să anunțe directorii tuturor instituțiilor de învățământ să afișeze pe panourile informative bugetul alocat pentru fiecare articol – reparație, produse de igienă etc. Măsura urmează să fie întreprinsă până la sfârșitul săptămânii curente, după care vor avea loc verificări inopinate.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.