Sarea iodată - o alegere sănătoasă! Sfaturile medicului de care să ții cont
AdolescentCopil micPreșcolarȘcolar

Sarea iodată – o alegere sănătoasă! Sfaturile medicului de care să ții cont

Iodul este un element necesar organismului tău. De aceea, e important să utilizezi sare iodată în mâncare şi să ai grijă ca membrii familiei tale să facă acelaşi lucru. Aceasta le va stimula capacitatea de învăţare, dezvoltarea fizică, iar copilul tău va fi plin de energie.

Conform studiilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, norma zilnică de iod la sugari este de 50 mkg (mikrograme); la copiii de vârstă fragedă (până la 4 ani) – 70 mkg, sporind odată cu vârsta; la adulţi – necesarul zilnic este de la 150 mkg, în funcție de greutatea corporală, activitatea efectuată etc.  Adolescenţii în perioada pubertăţii, femeile însărcinate, care alăptează şi persoanele cu boli ale glandei tiroide au nevoie de cantităţi mai mari de iod – mai mult de 200 mkg pe zi.

Cele mai importante surse de iod sunt: sarea iodată, algele, peştii proveniţi din ape maritime, produsele lactate. Sunt şi ape naturale iodate, însă ele pot fi utilizate doar la indicaţia unui specialist.

Medicul epidemiolog Olga Volcovschi, din cadrul Centrului municipal de Sănătate Publică, susține că deficienţa de iod în organism produce tulburări grave de metabolism, duce la apariţia şi dezvoltarea hipotiroidismului, conduce la scăderea imunităţii, capacităţii de memorare şi concentrare, la copii provoacă nanism (încetinirea creşterii).

În același timp, nu este binevenit surplusul de iod în organism, deoarece provoacă hipertireoidita sau boala Bazedow care se manifestă prin iritabilitate, dereglări ale ritmului cardiac.

Totodată, Olga Volcovschi atenționează că la fierbere cantitatea de iod scade până la 50%, de aceea se recomandă pregătirea bucatelor la aburi sau punerea produselor în apa clocotindă cu fierbere sub capac. Sarea iodată este adăugată la terminarea procesului termic de preparare a bucatelor.

REŢINE: Sarea iodată nu este un medicament cu care tratezi deficienţa de iod, ci o soluţie genială, ieftină şi accesibilă de prevenire a bolilor cauzate de insuficienţa iodului în organism.

Sursa foto: kitchencoop.wordpress.com 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.