S-au solidarizat cu femeile care suferă de cancer mamar. Cum s-a desfășurat Atelierul „Croșetăm pentru viață”
Util pentru părinți

S-au solidarizat cu femeile care suferă de cancer mamar. Cum s-a desfășurat Atelierul „Croșetăm pentru viață”

„Să susținem persoanele care suferă de cancer la sân” – asta și-au spus mai multe femei care au participat astăzi la Atelierul „Croșetăm pentru viață”, organizat de „Run Pink Moldova”. Cei prezenți au socializat, au învățat tehnici noi în ale croșetatului, iar banii colectați urmează a fi folosiți pentru confecționarea perucilor ce vor fi donate femeilor care luptă contra acestei afecțiuni.  

„Croșetatul este mai mult decât o îndeletnicire, este o artă de a crea. Desfășurând acest atelier, am dorit să îmbinăm arta de a oferi cu cea de a crea. De multe ori, dacă primesc ceva în dar, oamenii sunt mai receptivi și solidari”, a menționat Dorina Sorochin, membru al „Run Pink Moldova”.

Cea care a ghidat participantele a fost Viktoria Ghinda de la „Pretty Accesories”, cu experiență de trei ani în domeniul instruirilor tehnicilor de croșetat. Din dorința de a contribui la colectarea fondurilor, Viktoria, care este și voluntară, a acceptat să ajute la organizarea masterclassului.

„În aceste coșulețe puteți depozita orice. Ele sunt potrivite pentru interiorul locuinței, sunt comode și practice, pot fi spălate la o temperatură de 30°C. În funcție de preferințe, ele pot fi combinate cu diverse culori sau decorate cu o fundiță din atlas și ață de tricotaj”, a spus Viktoria.

Trainerul le-a explicat femeilor prezente și câteva reguli de bază care nu trebuie încălcate:

„Pentru confecționarea coșulețelor e nevoie să începem cu așa-numitul cerculeț magic. Coșulețul în formă rotundă începe cu 10-12 piciorușe și cel în formă pătrată – cu 8 piciorușe”.

La finalul atelierului, fiecare dintre persoanele prezente s-a ales cu câte un accesoriu original: coșuleț pentru interior sau brățară.

Alina Andronache, mamă a doi băieți și însărcinată în săptămâna 31, ne-a spus că obișnuiește să se implice în acțiunile de caritate:

„Întrucât nu voi putea participa la Maratonul din acest an, am decis că voi susține prin croșetat femeile care suferă de cancer mamar. Am dorit să susțin această inițiativă frumoasă, pentru că este o cauză nobilă și, în plus, se spune că croșetatul calmează”.

Alina a rămas surprinsă de rezultatul final. Coșulețul obținut îl va pune în camera copiilor săi, cărora le va spune că mama „l-a făcut cu mâinile ei”.

Și Ana Creciun a venit la atelier pentru a susține această cauză nobilă. Nu a putut rata evenimentul, mai ales că este pasionată de obiectele handmade. A învățat să croșeteze de la bunica ei, iar astăzi a croșetat pentru prima dată un coșuleț.

„E nevoie de multă răbdare, Am desfăcut coșulețul de câteva ori, pentru a-mi reuși. E important să ne solidarizăm cu femeile care suferă de cancer la sân, pentru că oricine dintre noi ar putea să ajungă în asemenea situație”, a adăugat Ana.

Pe parcursul campaniei #donezcosita au fost acumulate mai multe cosițe ce trebuie prelucrate pentru confecționarea perucilor. Până acum au fost donate 16 peruci, însă lista persoanelor aflate în așteptare este lungă – circa 100 de femei. Multe dintre beneficiare recunosc că cei care le motivează să lupte contra acestei boli sunt copiii, după cum ne spune Dorina Sorochin.

Costul unei singure peruci începe de la 150 de euro. Organizatorii evenimentului speră că banii adunați de la atelier și de la maratonul care va avea loc la 14 mai vor fi suficienți pentru a aduce zâmbet pe fețele mai multor femei.

„Unele persoane nu au motivația de a ieși afară, pentru că se simt incomod de felul în care arată. Perucile le dau forțe să trăiască, să meargă la serviciu. O mămică ne spunea că fiica ei, elevă în clasa a III-a, i-a zis că e atât de frumoasă după ce a primit în dar o perucă și că îi va spune să meargă la adunările de părinți pentru ca toți colegii ei să vadă că are părul lung”, ne mai povestește Dorina.

Din luna aprilie, beneficiarele merg la un psiholog care le oferă consultații gratuite. În cadrul ședințelor, specialistul nu doar le ascultă, ci și le învață cum să se ajute pe sine și să se accepte.

Menționăm că „Run Pink Moldova” este un grup de inițiativă ce susține femeile care luptă contra cancerului mamar. Atelierul „Croșetăm pentru viață” face parte din proiectul „Aproape de Ea”, susținut de către Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat, în parteneriat cu Organizația Internațională a Migrației (OIM), misiunea din Moldova și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC) și face parte din Programul de Granturi Diaspora Engagement Hub.

Datele Ministerului Sănătății arată că aproximativ 900 de femei din Republica Moldova sunt diagnosticate anual cu această boală, dintre care circa 700 sunt supuse unui tratament chirurgical. Cele mai afectate de maladie sunt femeile, cu vârsta cuprinsă între 45 şi 60 de ani. Cancerul glandei mamare este considerată principala cauză de mortalitate prin tumori maligne la femei.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.