S-a dublat numărul adulților care se interesează cum ar putea să-și protejeze copilul online
Siguranța familiei

S-a dublat numărul adulților care se interesează cum ar putea să-și protejeze copilul online

Tot mai mulți adulți conștientizează faptul că un copil nu trebuie să aibă acces interzis la Internet, ci doar trebuie ajutat să navigheze evitând pericolele. Astfel, doar în primele trei luni ale anului, pe portalul www.siguronline.md s-a dublat numărul părinților și tutorilor care au cerut sfaturi referitoare la cum ar putea să asigure pentru copii o navigare online în siguranță. Proiectul aparține Centrului Internațional „La Strada”.

În majoritatea cazurilor, adulții au întrebat experții despre cum ar putea să instaleze un program de control parental. În alte cazuri, părinții sau tutorii micuților au raportat consultantului conținuturi dăunătoare sau chiar prezumate cazuri de abuz online.

Potrivit experților „La Strada”, în funcţie de vârsta lor, copiii utilizează diferit noile tehnologii. În aceste condiții, este practic imposibilă găsirea unei soluţii universale, valabile pentru siguranţa online a tuturor copiilor.

„Mulţi părinţi deja cunosc şi folosesc diverse unelte de control parental care ajută la utilizarea mai eficientă şi mai sigură a Internetului de către copiii lor. Pe de altă parte, sunt și dintre cei care nu cunosc deloc despre faptul că unele site-uri pot fi blocate, iar conținutul pe care ajunge să îl vadă copilul lor online poate fi filtrat. Ceea ce trebuie să știe ei este că interzicerea accesului la Internet în niciun caz nu este o soluție. Copiii oricum vor găsi o cale să acceseze Internetul, iar online pot fi traumatizați de comportamente sau conţinuturi dăunătoare. Prin urmare, este important ca responsabilizarea şi educaţia să înceapă în primii ani ai copilăriei, dar să fie consolidate și prin alte măsuri de protecţie, precum programele de control parental”, susține Angela Palancean, coordonatoarea proiectului Siguronline.md.

Portalul www.siguronline.md a fost lansat de Centrul Internaţional „La Strada” în ianuarie 2013. Misiunea portalului este promovarea şi utilizarea în condiții de siguranță şi responsabilă a Internetului de către copii, inclusiv cu sprijinul şi implicarea specialiştilor, părinţilor şi profesorilor. Acesta oferă informaţii şi sfaturi relevante şi dispune o linie de consiliere şi raportare a cazurilor de abuz online.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.