Skip to content Skip to footer

Rodica Dumbrăveanu – mama care practică alimentația sănătoasă și poartă, împreună cu soțul, copilul în sling

Obiceiurile alimentare sănătoase trebuie cultivate în familie încă de la o vârstă fragedă. Doar prin propriul exemplu „sănătos” poți forma deprinderi alimentare sănătoase în rândul copiilor. O spune Rodica Dumbrăveanu-Spînu, mama unei fetițe de 11 luni, pe nume Magdalena.

Dorința de a mânca sănătos și de a-și menține energia datorită produselor vii (crudități) și naturale au determinat-o pe Rodica Dumbrăveanu-Spînu, de profesie arhitect, să devină vegetariană și să cultive în familie obiceiuri alimentare sănătoase. De aproape șapte ani nu mai consumă carne și pește, fiind și singura din familie care a adoptat un asemenea stil de alimentație.

Totuși, soțul Alexandru, care lucrează în calitate de designer de proiectare a proceselor tehnologice, obișnuiește să mai savureze din bucatele „vii” pe care le pregătește soția.

Părinții au început diversificarea la copil într-un mod special: prin autodiversificare, adică Magdalena avea la îndemână mai multe tipuri de mâncare și alegea ce anume îi plăcea.

„La început mânca bucățile de legume cu mâinile și alegea ce vrea să mănânce. Nu am presat-o și nu am insistat să aleagă un anumit fel de mâncare. Recent, am început să o hrănesc cu lingurița. La fiecare masă are legume pregătite la aburi și la cuptor, fără sare și zahăr”.

Magda are un regim alimentar variat: dimineața – fructe de sezon (citrice, mere, banane, kaki), la amiază – supă sau terci cu legume. Acum are doi dințișori care îi sunt de ajutor la consumarea merelor. Mama cojește mărul (pentru a nu permite cojii să se lipească de cerul gurii), după care îi dă Magdei câte o jumătate de măr.

Salata pe care o pregătește mama este un adevărat deliciu și o sursă de vitamine. De exemplu, aceasta salată conține frunze de salată, germeni de ridiche, germeni de mazăre, roșii etc.

Bețișoarele de legume (ardei, dovlecel, gulie) și germenii sunt un aperitiv sănătos, plin de vitamine și colorat. Acesta este însoțit de pastă din semințe de susan, considerată un produs cu proprietăți terapeutice deosebite.

„Consumul de legume și fructe în stare proaspătă îmbunătățește stilul de viață, crește aportul de vitamine, microelemente și macroelemente, respectiv organismul devine mai rezistent în fața infecțiilor și astfel se îmbunătățesc „performanțele” organismului. Chiar și analizele medicale au demonstrat o îmbunătățire a sănătății de când mi-am schimbat regimul alimentar”, povestește Rodica pentru suntparinte.md.

Periodic, toți membrii familiei consumă dimineața suc din spanac, măr și germeni de lucernă – o combinație ușoară și plină de vitamine.

Mulți o cunosc pe Rodica Dumbrăveanu-Spînu în calitate de „creatoare” a ciocolatei raw vegane „Amarawia”. Ideea a pornit de la dorința ei de a mânca dulciuri sănătoase (fără zahăr, făină, ouă, aditivi, înducitori etc.).

„Inițial, am încercat să fac asemenea dulciuri pornind de la câteva rețete de pe Internet. Nu m-am oprit aici, am încercat tot mai multe rețete. Am participat și la cursuri online în domeniul alimentației și nutriției, am citit diverse cărți. Respectiv, am practicat acasă până în momentul în care lumea s-a arătat interesată de produsele mele. Nu pot spune că am deja o afacere propriu-zisă, dar periodic am comenzi. Acum nu prea reușesc să fac dulciuri, pentru că Magda este prioritatea mea și mă dedic ei în totalitate”, adaugă Rodica.

Pe lângă faptul că este adepta modului sănătos de viață, Rodica Dumbrăveanu-Spînu este și o promotoare a purtatului copilului în sling. În anul 2009, a organizat o expoziție de fotografie cu mămici purtătoare de bebeluși, împreună cu prietena ei Geta Rasciuc (mama care a creat un sistem de purtat bebeluși, după un tipar special creat de ea).

„De atunci am știut că îmi voi purta copilul în sling și am așteptat până în 2016, când a apărut Magda și am cumpărat primul wrap – o fâșie lungă de materie, țesută într-un mod special. De exemplu, cel pe care îl port în prezent are o lungime de 4,60 metri, care se bazează pe tehnica de legare în față sau în spate”.

În schimb, soțul Alexandru preferă slingul-rucsac.

„El și-a dorit foarte mult să poarte copilul în sling, chiar mi-a cerut să încerce. Este o experiență plăcută. Pe lângă faptul că îți oferă comoditate, că te deplasezi foarte ușor prin oraș, pe trotuarele inaccesibile, slingul te leagă de copil, te face să simți altfel copilul, să înțelegi ce vrea el. E un fel de comunicare cu fiica noastră. Deși avem cărucior, l-am folosit de maximum trei ori. Suntem entuziasmați de ceea ce oferă slingul”.

Rodica Dumbrăveanu-Spînu ne-a mărturisit că este pasionată și de handmade, mai ales că a mers de mică la o școală de arte. De sărbători, a creat pentru Magda un brăduț educativ.

Bradul și jucăriile au fost confecționate din fetru. Pomul de Crăciun este un tip de joc senzorial, mai ales că jucăriile au diverse umpluturi: năut, hrișcă, susan, bumbac. Acestea au fost atașate de brad cu ajutorul unui lipici care îți permite să le scoți și să le pui la loc:

„Magdalena le-a scos, le-a ros, s-a jucat cu ele. Chiar dacă a fost entuziasmată doar câteva minute, pentru mine a fost suficient”, spune, râzând, mama.

Tot de sărbători, familia a organizat o ședință foto, iar fotograful a fost chiar Rodica Dumbrăveanu-Spînu. Având la dispoziție un trepied, un studio foto și multă imaginație, ședința foto a decurs cu succes. Astfel, bunicii s-au ales cu câte un album de fotografii. Magda este foarte atașată de bunici și îi vede practic în fiecare săptămână.

„E mai complicat să fii și fotograf, și mamă, dar sunt uimită de rezultat. Eu am fost și fotograf de copii, de aceea am un pic de experiență în domeniu”.

Cât ține de relația tată-fiică, Rodica spune că fiica Magdalena și tatăl Alexandru se iubesc mult: „În ultima perioadă, Magda înțelege mai multe lucruri și este entuziasmată atunci când tatăl vine acasă. Orele de după serviciu sunt dedicate ei”.

În același timp, mama consideră că e important ca părintele să fie o persoană de încredere pentru copilul său încă din primele zile ale vieții:

„Există tendința ca bebelușul să fie independent, ca părinții să îi dea o cameră aparte, să îi pună monitoare pentru a-l supraveghea de la distanță. În schimb, în momentul în care cresc, brusc părinții așteaptă ca adolescenții să nu mai fie independenți, încep să îi controleze, să le impună restricții. Consider că anume în fragedă copilărie ei au nevoie de căldura noastră, de implicare și de încredere. În momentul în care îl lași pe copil singur în cameră și folosești metode de tip „Cry it out” (atunci când copilul este învățat să adoarmă singur, iar părinții ignoră plânsul și strigătele acestuia n.red.), el nu va mai plânge nu pentru că nu va simți necesitatea, ci pentru că va ști că nu va veni nimeni să îl consoleze”.

Soții Spînu se consideră fericiți și spun că vor să mai aibă copii.

„Îmi place rolul de mamă, dar cel mai mult îmi place că noi construim o familie sănătoasă atât fizic, cât și spiritual. Pentru asta lucrăm împreună, inclusiv cu implicarea Magdei”, adaugă Rodica Dumbrăveanu-Spînu.

Fotografiile au fost realizate de Rodica Dumbrăveanu-Spînu, la solicitarea suntparinte.md

Vezi și:

Mama Sabina Efros – din experiența mea cu slingul

Dumitru Urușciuc, tatăl care își poartă copilul în sling la serviciu și la antrenamente

Original și educativ! Familia Celan a creat un Pom de Crăciun din circa 300 de cărți

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.