Rezultatele expertizei manualelor școlare: Concentrație de plumb de circa 2 ori mai mare și miros de substanțe chimice peste normă
Școlar

Rezultatele expertizei manualelor școlare: Concentrație de plumb de circa 2 ori mai mare și miros de substanțe chimice peste normă

Sursa foto: gazetadechisinau.md

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a dispus retragerea manualelor de „Științe”, clasa a II-a, și de „Educație pentru societate”, clasele a X-a – a XI-a. Se întâmplă după ce specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) au depistat o concentrație de plumb de aproape două ori mai mare decât norma admisibilă și un miros de substanțe chimice mai puternic decât cel admis. Deocamdată, manualele vor fi păstrate în bibliotecile școlare sau în depozitele instituțiilor de învățământ. 

Suntparinte.md a mers la sediul ANSP, unde a văzut rezultatele expertizei și a discutat cu Ştefan Constantinovici, şeful Secţiei expertiză sanitară. Acesta ne-a povestit că expertiza a fost realizată pe două exemplare de carte, la solicitarea Cancelariei de Stat, după ce lotul fusese deja distribuit în instituțiile de învățământ din țară. Expertiza a inclus trei componente – hârtia, vopselele și solvenții folosiți la etapa de editare a cărților.

Ștefan Constantinovici susține că, în hârtie, nu trebuie să existe sau sunt admise într-o anumită limită metalele: plumb, cadmiu, zinc și arsen, care însă nu emană miros. Cerneala și vopselele, la fel, pot conține într-o cantitate foarte mică plumb, zinc și crom.

În componența vopselelor intră și solvenții organici, substanțe chimice lichide care se evaporă rapid, cum ar fi: metanol, acetat de vinil, aldehidă acetică și benzen. Mirosul pronunțat de substanțe chimice este cauzat anume de solvenți. Intensitatea mirosului de substanțe chimice este măsurat pe o scală de la 0 la 5 unități.

Rezultatele expertizei: Ambele mostre de carte nu corespund normelor 

În cazul manualului de „Științe”, clasa a II-a, au fost depistate urme de plumb în hârtie (0,02 mg/l), mai puțin decât este admis – 0,03 mg/l. În schimb, mirosul de substanțe chimice a fost evaluat la nivelul 3, ceea ce contravine normelor. Alte metale toxice nu au fost depistate.

În schimb, în cazul manualului de „Educație pentru societate”, concentrația de plumb depistată în hârtie depășește de aproape două ori norma – 0,054 mg/l. Și în acest caz, mirosul de substanțe chimice a fost evaluat la nivelul 3.

„Fiecare tipografie trebuie să respecte anumite cerințe, inclusiv termenul de aerisire a cărților înainte ca acestea să fie împachetate și distribuite. Cel mai probabil, în cazul dat, cărțile au fost împachetate înainte de termen, iată de ce mirosul s-a păstrat. Noi am văzut aceste exemplare de carte după o săptămână de la efectuarea expertizei și mirosul nu mai persista. Copiilor însă le-au fost oferite imediat”.

„Proiectul privind avizarea sanitară nu a fost susținut” 

Ştefan Constantinovici ne-a comunicat că, în prezent, editurile nu sunt supuse autorizărilor sanitare, din motiv că nu există un Regulament în acest sens. Editurile se conduc doar de standardele de producere a cărților:

„Am propus un proiect privind avizarea sanitară a tuturor editurilor și tipografiilor, care însă nu a fost susținut. Astfel, nu putem obliga editurile să respecte anumite cerințe față de caractere, hârtie, vopsele și solvenți”.

„Informațiile despre tipografie au fost falsificate”

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, a declarat pentru Suntparinte.md că aceste încălcări nu ar fi singurele, iată de ce instituția pe care o conduce va investiga și alte manuale școlare, mobilierul și materialele de construcție folosite în instituțiile de învățământ.

În plus, ministrul susține că editura a falsificat datele privind locul unde au fost tipărite manualele și a încălcat prevederile Caietului de sarcini cu referire la calitatea copertei:

„Aceste manuale reprezintă un pericol pentru sănătatea copiilor. Nu cred că este prima dată când au loc astfel de încălcări. În cărți era scris că au fost tipărite la Combinatul Poligrafic din Chișinău, însă instituția ne-a răspuns că nu a tipărit aceste manuale. Nu știm unde au fost tipărite. De asemenea, în locul cartonului pentru coperte a fost folosită hârtia cretată, ceea ce contravine Caietului de sarcini”.

Rezultatele analizelor au fost expediate și Centrului Național Anticorupție, care va investiga acest caz. În absența manualelor, profesorii vor preda disciplinele în baza ghidurilor cadrelor didactice.

Reacția Editurii „Litera” o puteți citi în articolul de mai jos:

Scandalul manualelor cu plumb: Directorul „Litera” spune de ce manualele aveau un miros prea puternic și va da în judecată Ministerul 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.